Motalas kostpolicy behövde revideras

I en organisation måste det ibland kompromissas mellan den politiska viljeinriktningen och tjänstemännens önskemål, menar Alliansens Kåre Friberg (M) och Erik Backman (M).

"Vi har fullt förtroende för att kostenheten på ett bra sätt ska kunna servera mer närproducerad mat", skriver debattörerna.

"Vi har fullt förtroende för att kostenheten på ett bra sätt ska kunna servera mer närproducerad mat", skriver debattörerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2019-10-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Alliansen påminner mer om Karlsson än Bamse", 8/10.

Mats Johannesson (MP) anser att den reviderade kostpolicyn har tagits fram på ett auktoritärt och odemokratiskt sätt. Från Alliansens sida tycker vi att det är tråkigt att det uppfattas så. 

Till att börja med vill vi tydliggöra att det inte rör sig om en helt ny kostpolicy utan om en reviderad sådan. Det allra mesta av den befintliga kostpolicyn finns kvar i den reviderade versionen, med några mindre justeringar. Revideringen av kostpolicyn görs till följd av att ett nytt Lokalt Utvecklingsprogram (LUP) för mandatperioden har antagits av kommunfullmäktige. I LUP-dokumentet finns ett resultatmål som handlar om miljömässigt hållbar tillväxt där vi strävar efter att öka andelen närproducerade livsmedel och vi såg att kostpolicyn behövde revideras för att anpassas till det nya resultatmålet. 

Under arbetet med att ta fram LUP-dokumentet hade representanter för Alliansen ett personligt möte med kostenheten för att höra hur de arbetar idag och för att samtala kring vår politiska vilja att införa mer närproducerad mat. Som resultat av detta möte har vi i den reviderade kostpolicyn lyft fram det goda arbete som kostenheten redan för med att använda säsongsanpassade råvaror, något som saknades i den befintliga kostpolicyn. 

Vi fick även klarhet i att kostenheten redan idag levererar mat med fokus på närproducerat till Region Östergötland. För att underlätta arbetet har vi därför justerat nyckeltalet i LUP-dokumentet från ”svenska råvaror” till ”närproducerade livsmedel” så att kostenheten ska kunna arbeta efter samma definition som används av regionen. Vi menar att ett personligt möte där synpunkter kan utbytas är ett mer långtgående samarbete än en formell remissrunda.

Representanter för samtliga politiska partier har även haft möjlighet att uttala sig gällande kostpolicyns innehåll då den antogs av kommunstyrelsen. I kommunstyrelsen fattades ett enhälligt beslut utan reservationer från något parti. 

Det är viktigt att poängtera att kostpolicyn är ett politiskt styrdokument där en politisk vilja för verksamhetens inriktning uttrycks. Hänsyn har tagits till de synpunkter som framförts av kostenheten, men i en politiskt styrd organisation måste det ibland göras en kompromiss mellan den politiska viljeinriktningen och tjänstemännens önskemål. Vi har lyssnat på våra väljare och för fram den politik vi fått förtroende att föra. 

Vi har fullt förtroende för att kostenheten med vår prisbelönta kostchef i spetsen har förmågan att på ett bra sätt kunna servera mer närproducerad mat på tallrikarna!

Kåre Friberg, kommunstyrelsens ordförande
Erik Backman, LUP-beredningens ordförande