LÄt oss hjÀlpas Ät i kampen mot brottsligheten

Motala har pÄ senare tid drabbats av flera vÄldsbrott. Vi socialdemokrater ser med stor oro pÄ utvecklingen, skriver Elias Georges och Johan Andersson.

Motala har pÄ senare tid drabbats av flera vÄldsbrott. Vi socialdemokrater ser med stor oro pÄ utvecklingen, skriver Elias Georges och Johan Andersson.

Foto: Thomas Augustsson

InsÀndare2023-06-26 05:01
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kriminaliteten kommer oss obehagligt nÀra i dessa fagra sommarlovstider.

Motala har pĂ„ senare tid drabbats av flera vĂ„ldsbrott. Vi socialdemokrater ser med stor oro pĂ„ utvecklingen.   

Natten till tisdag blev en port in till ett hyreshus pĂ„ Ekön beskjuten med flera skott. Tack och lov kom ingen till skada i det dĂ„det. För nĂ„gra veckor sedan mördades en man pĂ„ VĂ€ster. Narkotikapolisen har beskrivit Motala som ett epicentrum för anvĂ€ndandet av drogen ”kristall”. I vĂ„ras hittades hasch pĂ„ en förskola i Borensberg. En skola bombhotades i april. Barn agerar snatteri-kurirer och stjĂ€l varor frĂ„n butikerna pĂ„ uppdrag av Ă€ldre kamrater. Listan pĂ„ hĂ€ndelser Ă€r lĂ€ngre Ă€n sÄ  

MĂ„nga av vĂ„ra medborgare upplever rĂ€dsla, otrygghet och frustration. Brottsligheten Ă€r ett hot mot hela vĂ„rt demokratiska samhĂ€lle. 

SÄ hÀr sade dÄvarande statsminister Magdalena Andersson inför valet 2022: "Segregation slÄr sönder gemenskapen och göder kriminaliteten. Ett samhÀlle som hÄller ihop krÀver sÄvÀl hÄrt arbete mot de kriminella som det krÀver hÄrt arbete för att sÀkerstÀlla att ingen blir kriminell".

Magdalena Andersson har ocksĂ„ presenterat en nationell offensiv mot gĂ€ngskjutningar med förslag pĂ„ att införa specialgrupper för punktmarkering av unga i riskzonen och vistelseförbud för ungdomar pĂ„ vĂ€g in i kriminalitet, fler kameror och fler poliser för ökad trygghet. 

Krafttag mĂ„ste till för att komma till rĂ€tta med brottsligheten och bygga ett tryggt samhĂ€lle. VĂ„rt Sverige och Motala kan bĂ€ttre! 

Vad gÀller bostadsomrÄdet VÀster pÄgÄr insatser sedan en tid tillbaka för att fÄ in unga i föreningsliv eller annan aktivitet istÀllet för att vÀlja kriminalitetens bana. PÄ Ekön pÄgÄr ocksÄ en del aktiviteter för de boende.

Representanter frĂ„n det brottsförebyggande arbetet i Motala kommun och Bostadsstiftelsen Platen fanns pĂ„ plats för att möta Ekönborna efter skjutningen. PolisvolontĂ€rer patrullerade omrĂ„det och polis och vaktbolag ökade sin nĂ€rvaro. 

Än vet vi inte vad som utlöste hĂ€ndelsen pĂ„ Ekön. Men vi vet att den ger upphov till rĂ€dsla bland dem som bor dĂ€r och Ă€ven berör andra. 

Det rĂ„der politisk enighet om att satsningar behövs pĂ„ Ekön. Vi ger i vĂ„r budget utrymme till en ny skola, ny förskola, fritidsgĂ„rd och en idrottshall. Mötesplatser Ă€r viktiga! 

LĂ„t oss – oavsett partibeteckning – kroka arm med civilsamhĂ€llet och se till att öka tryggheten i vĂ„r kommun. Alla goda idĂ©er för att lyckas Ă€r vĂ€lkomna. 

 Elias Georges (S) oppositionsrĂ„d

Johan Andersson (S) Arbetarekommuns ordförande