Jag har alltid varit svag för Colin Nutley. Det finns någonting i hans sätt att skildra Sverige och svenskarna med ett utifrånperspektiv som tilltalar mig. Jag hör till dem som älskar de första "Änglagård"-filmerna och som gråter och skrattar lika mycket varje gång jag ser dem. De udda och ofta tilltufsade rollkaraktärerna bidrar lika mycket som den romantiserade landsbygdsidyllen. Ingenting han gjort sedan dess har dock nått upp till den nivån. Det senaste bidraget, tv-serien "Saknad" (Tv4 2017), var en stor besvikelse. Ett kriminaldrama i mängden som inte grep mig alls. Men nu är han äntligen tillbaka i gammal god form. Nya serien "Bröllop, begravning och dop", som sänds i Tv4 på söndagskvällarna, är alldeles underbar. Musiken och de pastoralt vackra miljöerna för tankarna till "Änglagård", och handlingen är lika oförutsägbar som rolig, galen och sorglig. Som vanligt är det Nutleys hustru Helena Bergström som spelar huvudrollen och hon gör det med bravur. Vet inte om jag någonsin sett henne så bra. Och hon är i gott sällskap. Maria Lundqvist, Philip Zandén, Marie Göranzon och Jan Malmsjö är bara några av de duktiga skådespelare som lyfter berättelsen. En hjärtevarm historia om kärlek i alla dess former.

Ett annat guldkorn i tablån är "Bonusfamiljen" på måndagar i SVT. Tredje säsongen håller hittills lika hög klass som de tidigare. Även här – precis som i Colin Nutleys serie – är det blandningen av humor och svärta som är avgörande för att resultatet blir så bra. Liksom skådespelarprestationerna. Vera Vitali och Nour El-Refai är mina favoriter, men alla inblandade lyckas göra sina rollfigurer trovärdiga. Och dialogen – akilleshälen i alla svenska produktioner – känns rakt igenom äkta.

Saknar

Artikelbild

| ”Bröllop, begravning och dop”, Colin Nutley är tillbaka med besked.

"På spåret". Alltid lika tomt när säsongen är över. Tur att det ändå finns åtminstone en anledning att längta till november. Och hoppas att vi inte kommer att sakna übermusikaliska Augustifamiljen alltför mycket.

Ser fram emot

"Stieg Larsson – mannen som lekte med elden". Dokumentärdramaserie om mannen bakom "Millennium"-succén. Första avsnittet sänds i Tv4, 7/3 kl 20.

Sista chansen

Artikelbild

| "Bröllop, begravning och dop".

"Händelser i Ydre". Såg till min glädje i SCB:s befolkningsstatistik att invånarantalet i lilla Ydre ökat med 10 personer. Missa inte denne pärla! SVT play till 5 mars.

Streamingtips

"Russian Doll". Skruvat och underbart om Nadia som ideligen dör och vaknar upp i badrummet på sin födelsedagsfest. Serie i 8 halvtimmesavsnitt på Netflix.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se