KRÖNIKA Det är tidigt, utanför fönstren har det börjat ljusna och jag går upp för att sätta på en kanna kaffe. Notera, en kanna kaffe. Barnet har slutat att sova och jag är supertrött. Senaste tiden har jag blivit smått besatt av kaffe, jag intalar mig själv att det gör att man blir pigg. Svart ska det vara, och inte för varmt för jag bränner mig lätt. Sedan länge har jag varit fascinerad av människor med en stark känsla för kaffe. Jag har ingen aning om varför. Nu är det värre än någonsin. Helt plötsligt dricker alla kaffe i allt jag läser, ser och hör.

”På vardagarna åt jag och Akin oftast frukost tillsammans. Den bestod vanligtvis av kokta ägg, rostat bröd och mycket kaffe. Vi drack kaffet på samma sätt, i röda muggar som matchade de små blommorna på bordstabletterna, utan mjölk och med två sockerbitar var” läser jag i Ayobami Adebayos hyllade debut ”Stanna hos mig”. En bok jag förövrigt slukade. Berättelsen utspelar sig till största del i Nigeria på 80-talet. Jag kan se dem framför mig där de sitter med sina röda muggar, kan känna doften av kaffe. Tyvärr känner jag ingen i Sverige som dricker sitt kaffe med socker i. Det är synd, för det klirrar så fint när man rör med teskedar i tunna porslinskoppar.

En av mina favoritkaffedrickare hittar vi inte i böckernas värld, utan tv-seriernas och det är så klart agent Cooper i Twin Peaks. ”Damn fine coffee” säger han och sörplar förundrat på koppen som om det vore flytande guld. Den mest entusiasmerande kaffedrickaren jag känner till är nog Foo fighters Dave Grohl. Det inser nog alla som tittat på Youtube-klippet ”Dave Grohl in Fresh pots!”. I det skriker han om och om igen efter nybryggt kaffe samtidigt som han trummar frenetiskt på sitt trumset. Enligt flera källor är dock hans kaffedrickande dagar över. 2010 hamnade han på sjukan på grund av en koffeinöverdos och därmed var den kärlekssagan över.

En annan bokkaraktär som är riktigt bra på att dricka kaffe är Gunnar i Nina Hemingssons ”Min kompis Gunnar”. Han är förövrigt en riktig person, serietecknaren Gunnar Lundqvist bakom Klas Katt. I boken som är baserad på de brev Gunnar skickar till Nina, dricker han ofta kaffe. Ständigt. Han dricker så mycket kaffe, att det är omöjligt att inte själv dricka kaffe när man läser om Gunnar, hans katt och kossorna i trädgården.

Så. Kaffe iallafall. Gott! Erkänn att du sitter och är sugen på kaffe i denna stund. Det är jag. Jag får passa mig så att jag inte råkar göra en Grohl bara. Det hade varit tragiskt att sluta upp på sjukhus bara för att man gillar kaffe lite för mycket.

vars kärlekar i livet är böcker, bio och skriva. Förutom nya bebisen och kaffe såklart. Var fjärde vecka skriver hon krönika för kulturen.