Vet att jag tidigare varit lite njugg mot andra säsongen av "Vår tid är nu" – "... når inte riktigt upp till första säsongens höjder", skrev jag efter fjärde avsnittet. Nu kan jag bara konstatera att jag hade helt fel, den här säsongen har verkligen växt och är kanske till och med bättre än den första. En anledning kan vara att tidsepoken som nu skildras är en som jag själv kan relatera till och har egna minnen av. Men framför allt handlar det om att serien så väl lyckas berätta om vår historia genom familjen Löwanders liv. I stort som smått. Vi kan fnissa åt den paraplyförsedda folksamlingen som tittar på "Kvitt eller dubbelt" i tv-affärens skyltfönster och förfasas över den cyniska inställningen till homosexualitet. Utnyttjandet av invandrade italienare på 50-talet, rivningsvågen och folkhemstanken skildras fint till ackompanjemang av populärmusikens utveckling. Allt medan, åtminstone jag, verkligen bryr mig om hur det ska gå för Nina, Gustav, Peter, Helga och alla de andra rollkaraktärerna. Mer kan man inte begära av en tv-serie, eller hur?

Förutom de vackra fjällmiljöerna har jag svårt att uppskatta Felix Herngrens nya komediserie i SVT "Andra åket". Den känns mest uppskruvad och konstruerad och jag saknar såväl värme som svärta. Och så har jag extremt svårt för greppet när man låter en av rollfigurerna vända sig direkt till tittarna med förnumstiga kommentarer titt som tätt. En motvilja som grundades redan i mitten av 70-talet av den amerikanska tv-deckaren "Ellery Queen". Minns ni? Fast nu kanske det "oskicket" främst associeras med "House of cards".

Nyfiken på

Artikelbild

| Berättelsen om familjen Löwander i dramaserien "Vår tid är nu" är ett imponerande tidsdokument.

"Min sanning". I säsongspremiären intervjuar Anna Hedenmo den kontroversielle riksdagsmannen Hanif Bali. SVT2, söndag 25/11 kl 20.

Längtar till

"På spåret". Äntligen! Det ska bli så kul att se hur det går för "Skärgårdsdokorn"-laget Ebba Hultkvist och Samuel Fröler i säsongspremiären. SVT1, fredag 30/11 kl 20.

Fyra

streamingtips

"The haunting of Hill house". Spännande spökhistoria där den fina berättelsen om den drabbade familjen gör att även jag klarar av ett och annat jump scare. Serie i 10 delar på Netflix.

"The Cry". Ett ungt par förlorar sin son under en resa till Australien. Lågmält drama där inget är vad det synes vara. Miniserie i 4 avsnitt på Cmore.

"Homecoming". Julia Roberts är lysande i denna annorlunda och nyskapande psykologiska thriller. Som terapeut behandlar hon soldater med posttraumatisk stress, men några år senare ser vi henne som servitris på en bedagad bar. Vad hände egentligen... 10 halvtimmesavsnitt på Amazon Prime.

"Min fantastiska väninna". Elena Ferrantes myllrande, svindlande bok får liv i denna vackra italienska serie. En blivande klassiker? Första avsnittet släpptes på HBO 19/11.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se