Gröt, familjemys, glögg och klappar i all ära, men jul- och nyårshelgerna är också den tid då tv-kanalerna storsatsar och tävlar om tittarnas gunst. SVT bjuder på två helt nya miniserier. Först ut är "Systrar 1968" med premiär på juldagen. Precis som i "Fröken Frimans krig" är det kvinnokampen som står i fokus, men nu med handlingen förlagd till slutet av 60-talet. I centrum står den nyutexaminerade journalisten Karin som får jobb som sommarvikarie i Ystad. Kläderna, frisyrerna och miljöerna doftar sextiotal. Vietnamkriget mullrar i bakgrunden, hemmafruarna börjar tröttna på marktjänsten, Fröken Ystad gör revolt och ropen skalla – daghem åt alla. Det är en både viktig och berörande historia. Min enda invändning är: pratade folk verkligen så här stolpigt 1968???

"De dagar som blommorna blommar", med manus av Jonas Gardell, inleds på nyårsdagen. Det är storslaget, oerhört sorgligt och helt fantastiskt, som alltid när Jonas Gardell är inblandad. Vi får följa tre grannfamiljer i ett kedjehusområde utanför Stockholm från 1970-talet och fram till 1994. Och om "Systrar 1968" doftar sextiotal så är sjuttiotalet helt närvarande i Gardell-serien. Tonträffen är total i allt från dialog till färger, musik och Stenmarkshysteri. Och trots den mörka berättelsen finns det plats för skratt. Alla skådespelarna i den imponerande rollistan briljerar. Kort sagt, missa den inte!

Även TV4 har julpremiär på en ny serie, dock bara på Cmore, övriga tittare får vackert vänta till 9 januari. Det är Mikael Håfströms thrillerdrama "Dirigenten" med Adam Pålsson i huvudrollen. Annars är det mesta som vanligt... jul med Ernst, jul med Mandelmanns och jul, nej förlåt, nyårskarameller med Agneta Sjödin.

Artikelbild

| Karin (Mikaela Knapp) och Lottie (Maja Rung) i "Systrar 1968".

Ljuva fotbollsminnen

VM-krönika. I jul kan vi frossa i sommarens fotbollsframgångar i Ryssland två dagar i rad. TV4 kör sin VM-sammanfattning på annandagen och SVT visar sin 27/12.

Spännande poesi

"Helt lyriskt". Idén att låta tolv artister tolka tolv kända svenska diktare känns hur spännande som helst. Ser verkligen fram emot att höra Annika Norlin tonsättning Karin Boyes "I rörelse". Men först ut är Molly Sandén och Tommy Körberg som tolkar Edit Södergran respektive Sten Selander. SVT, 26/12 kl 21.

Artikelbild

| Lottie (Maja rung), Karin (Mikaela Knapp) och Ingela (Anna Åström) i "Systrar 1968".

Alltid bäst

"Karl-Bertil Jonssons julafton". Ingen jul utan Tage Danielsson hjärtevarma och underbara saga. SVT, 24/12 kl 19.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se