VM-sommaren blev ju en riktig fotbollsfest, men i övrigt lämnar tv-sommaren inga bestående spår. Däremot ser hösten riktigt lovande ut. Redan nu njuter jag av att två av mina favoritskådespelare spelar huvudrollen varsin brittisk kvalitetsserie på SVT. I lördags startade advokatserien "The split" med Nicola Walker som framgångsrik skilsmässoadvokat. Tidigare har vi kunnat se henne i bland annat "Saknad, aldrig glömd" och "Vår stora kärlek". Alltid lika brilliant och trovärdig. Och i morgon, torsdag, visas sista delen av miniserien "En kvinnas fall" (men alla fyra avsnitt finns på SVT play). Där gör Sarah Lancashire ett fullständigt lysande gestaltning av en hängiven socialarbetare som hamnar i skottgluggen när ett fosterhemsplacerat barn försvinner under ett besök hos släktingar. Rekommenderas varmt!

Men det finns förstås fler sevärda kvinnliga skådespelare i tablåerna. Tv4 kör ännu en omgång av "Maria Wern". Fyra fall uppdelade på två avsnitt visas under hösten. Jag har sett dem på Cmore och uppskattar såväl Gotlandsmiljöerna som spänningen och karaktärerna. Men det är Eva Röse som verkligen lyfter serien.

På måndag är det tablåpremiär för dansk/svenska "Gråzon" (som så många andra Tv4-serier släpptes den först på Cmore, denna redan tidigt i våras). Det är en nervkittlande thriller om kampen för att avvärja ett terrorhot mot Skandinavien men också ett starkt drama om vad som händer med människor som lever under press.. Även här är det kvinnorna i rollistan som lyser starkast – Tova Magnusson som svensk säpoagent, men framför allt Birgitte Hjort Sørensen (känd från "Borgen") som drönarexpert och ensamstående mamma.

Artikelbild

| Nicol Walker som skilsmässoadvokaten Hannah Stern i "The split".

På streamingtjänsterna vill jag också passa på att lyfta fram Elisabeth Moss i "Handmaid's tale" samt Amy Adams och Patricia Clarkson i "Sharp objects". Båda serierna finns på HBO och de tre skådespelarnas rollprestationer är ingenting annat än helt enastående.

Besvikelse 1

"Timjan, tupp & tårta". Modern hemkunskap för vuxna? Nej, lika barnsligt, ytligt och snuttifierat som programtiteln. Och alldeles för många inklippsbilder i motljus. SVT, torsdagar.

Besvikelse 2

"Vem vet mest". Tidigare en rapp, snabb och allmänbildande frågesport på vardagskvällarna med Rickard Olsson. Nu seg helgunderhållning med Johan Wester (i premiäravsnittet måste han ha slagit svensk rekord i flest "snyggt"-kommentarer på 45 minuter). SVT, lördagar.

Längtar till

De kommande söndagskvällarna blir en riktig hit. Först de underbara amerikanska svenskättlingarna och Anders Lundin i "Allt för Sverige", följt av den nya säsongen av "Springfloden" och därefter "Arbogafallet" – en dokumentärserie i sex delar av mannen bakom Rättegångspodden, Nils Bergman. SVT, premiär 16/9.

Missa inte

"Händelser i Ydre". Varm och underbar dokumentärfilm om en av Sveriges minsta kommuner. SVT play.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se