Ja – november har varit ovanligt grå

Har du upplevt att november varit ovanligt grå i år? I så fall har du helt rätt. Enbart 12 soltimmar har Norrköping haft hittills.

I år har november bjudit på ovanligt lite sol.

I år har november bjudit på ovanligt lite sol.

Foto: Michael Probst/TT

Östergötland2019-11-20 14:00

– November är ju en månad som omtalas som mörk och dyster och i år lever den verkligen upp till den föreställningen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Det normala antalet soltimmar i länet under november brukar ligga på 57 stycken. Förra året landade siffran på 53. I år ser det dystrare ut. Mellan den 1–19 november har bara 12 soltimmar uppmätts och prognosen framåt ser heller inte ljus ut. Det grå vädret ser ut att hålla i sig, ackompanjerat av en viss nederbörd.

– Den enda uppmuntran jag kan ge är att vi har haft det sämre. År 1993 hade vi enbart 5 soltimmar i november, vilket är bottenrekordet, säger Alexandra Ohlsson.

Ser man generellt har november varit en solfattig månad över hela landet. Mest sol har det varit i fjällen, på mätstationen i Storlien, som har lyckats skrapa ihop 40 timmar hittills.

Mer regn än vanligt har det däremot inte varit, snarare tvärtom, och även temperaturerna ligger på det normala för årstiden.

– Månaden började med en köldknäpp, men nu har vi istället mildare väder än normalt, så sammantaget hamnar vi på normaltemperatur.

Något som brukar få november att upplevas som ljusare är snö, men den ser ut att dröja. Än så länge är det meteorologiskt sett fortfarande höst i Östergötland, eftersom dygnsmedeltemperaturen inte har varit  0°C eller lägre fem dygn i följd.

– Jämför vi längre bak i tiden har årstiderna förskjutits något, så att vintern anländer lite senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!