Deras helikopter kan hjälpa nödställda

Linköpingsföretaget Mainbase utvecklar mindre helikoptrar som styrs från marken. Nu kan deras produkter komma att användas i hjälpinsatser runt om i världen.

Tommy Magnusson, vd för Mainbase, vid minihelikoptern som demonstrerades utanför slottet i Bjärka Säby under måndagseftermiddagen.

Tommy Magnusson, vd för Mainbase, vid minihelikoptern som demonstrerades utanför slottet i Bjärka Säby under måndagseftermiddagen.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-10-22 10:00

Mainbase uppstod i vågorna efter Cybaeros konkurs, ett företag som utvecklade och tillverkade obemannade helikoptrar.

Tommy Magnusson, vd för Mainbase, förklarar att maskinerna inte är förarlösa utan att piloten står på marken och styr farkosterna med hjälp av ett särskilt kommunikationssystem.

– Den sträcka som helikoptrarna kan flyga är cirka 40 mil. De tankas med bensin och drar ungefär lika mycket som en personbil, omkring en liter per mil, säger han och fortsätter:

– Maxfarten är 120 kilometer i timman och de kan bära upp till 50 kilo last.

Nu kan Mainbases maskiner komma att användas i olika humanitära hjälpinsatser runt om i världen. 

En första kontakt är tagen med Läkarmissionen, Pingstkyrkan och MAF (Mission aviation fellowship) om ett projekt i nordöstra Kongo där det handlar om att transportera förnödenheter och mediciner till utsatta och krigshärjade platser dit där det är väldigt besvärligt att ta sig med bil.

– Det är otillgänglig terräng i området och mycket farligt att vistas på vägarna. Den sträcka som ett markbundet fordon behöver att par dagar på sig att fixa klarar våra helikoptrar på ett par timmar, säger Tommy Magnusson som fanns på plats vid slottet i Bjärka Säby under måndagen då en av Mainbases helikoptrar demonstrerades för personal från Läkarmissionen, Pingstkyrkan och MAF.

Magnusson är noga med att understryka att inga avtal ännu är undertecknade, men att det finns en klart uttalad vilja från samtliga parter att projektet ska komma igång och att den Linköpingstillverkade maskinen ska ha Panzisjukhuset i Kongo som sin bas.

Det är också här som chefskirurg Denis Mukwege, som tilldelades Nobels fredspris 2018, tjänstgör. 

Han besökte Linköping under måndagen och hann bland annat med att följa helikopterflygningen utanför slottet i Bjärka Säby där Mainbases personal demonstrerade hur en sändning av sjukvårdsmaterial och förnödenheter kan komma att fungera.

Maskinen lyfte ett par hundra meter bort från terrassen där sällskapet med Denis Mukwege i spetsen följde uppvisningen, för att därefter släppa ifrån sig två stora lådor som sakta dalade ned till marken med hjälp av några mindre fallskärmar.

– Inget är klart ännu, men vi hoppas kunna vara på plats i Kongo med den första helikoptern nästa år, säger David Nordlander, vd för den svenska divisionen av MAF.

Denis Mukwege, som tilldelades Nobels fredspris 2018, följde uppvisningen med helikoptern från en terrass på andra våningen av Bjärka Säby slott tillsammans med särskilt inbjudna gäster.
Denis Mukwege, som tilldelades Nobels fredspris 2018, följde uppvisningen med helikoptern från en terrass på andra våningen av Bjärka Säby slott tillsammans med särskilt inbjudna gäster.
Karta: Bjärka Säby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!