Här planeras för 1 000 nya bostäder

Omkring 1 000 nya bostäder i ett första steg. Det är så fastighetsbolaget Balder ser framtiden i Stångebro.

Johan Kristiansson, vd för Resmex, är glad över att projektet vid Stångebro går åt rätt håll. Planen är att det ska byggas ett stort antal nya bostäder och kommersiella lokaler.

Johan Kristiansson, vd för Resmex, är glad över att projektet vid Stångebro går åt rätt håll. Planen är att det ska byggas ett stort antal nya bostäder och kommersiella lokaler.

Foto: Åker Alvin, Mostphotos

Linköpings kommun2019-10-15 19:00

Under tisdagen presenterades nyheten att fastighetsbolaget Balder och det kommunägda exploateringsbolaget Resmex tecknat ett avtal om ett fastighetsköp för att utveckla Stångebro till en ny stadsdel där översiktsplanen för området innehåller ett ökat inslag av bostäder, kontor, handel och service.

I ett första steg i dessa planer lämnar nu Hedins bil AB Stångebro för att flytta in i en ny anläggning i Mörtlösa som uppförs av Balder.

Kärnan i uppgörelsen är Resmex framtida förvärv av den Balderägda fastigheten på Vigfastgatan där Hedin i dag bland annat säljer Opel och Fiat.

Prislappen kommer att landa på 120 miljoner kronor, uppger Johan Kristiansson, vd på Resmex.

– I gengäld kommer Balder att betala motsvarande summa för ett kommunägt markområde i norra delarna av Stångebro där man vill bygga cirka 1 000 nya bostäder. Det blir således en nollsummeaffär, säger Kristiansson som gläds mycket åt att överenskommelsen äntligen är i hamn.

– Affären är mycket komplex med många parter inblandade. Avtalen ligger några år fram i tiden, men kontrakten är signerade och klara. 

Uppgörelsen är dock villkorad med att kommunfullmäktige ger sitt godkännande vid sammanträdet den 5 november.

Johan Kristiansson har emellertid svårt att se att planen inte får tummen upp av politikerna.

– Det här är precis vad Linköping behöver. Alla blir vinnare när Stångebro förvandlas. Staden, näringslivet och alla de som kommer att bosätta sig där i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!