Han backar Motalasossars nej till SD

Motalas socialdemokrater sÀger blankt nej att ens samtala med SD. Nu fÄr man stöd av statsministern.

Stefan Löfven trÀffade S-kvinnorna i Motala, bland annat Birgitta Rundgren, ordförande sedan 40 Är.

Stefan Löfven trÀffade S-kvinnorna i Motala, bland annat Birgitta Rundgren, ordförande sedan 40 Är.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-11-28 10:00

Statsminister Stefan Löfven var pÄ östgötskt besök, bland annat i syfte att tala inför Sveriges kommuner och regioner som hade möte i Linköping. Men pÄ agendan stod ocksÄ ett besök pÄ en, för honom vÀlkÀnd ort.

– HĂ€r har jag varit mĂ„nga gĂ„nger och det kĂ€nns alltid lika bra att komma tillbaka hit. Det Ă€r sĂ„ genuint, inte minst det hĂ€r Folkets Hus och det gillar jag, sĂ€ger han om snabbvisiten i Motala.

Besöket i Motala innefattade att tala pĂ„ ett vĂ€lbesökt möte hos S-kvinnorna i Gamla Folkets Hus. Statsministern passade  pĂ„ att uppmĂ€rksamma en riktig eldsjĂ€l. Birgitta Rundgren har varit ordförande i 40 Ă„r, nĂ„got som imponerade pĂ„ Stefan Löfven.

Du tog upp Birgitta Rundgren och hennes engagemang i ditt tal. Hur ska partierna lyckas fÄ folk att engagera sig pÄ det viset i politiken?

– Det finns ett politiskt intresse, men det Ă€r de politiska partierna som mĂ„ste kunna kanalisera det. MĂ„nga ungdomar Ă€r vĂ€ldigt engagerade, inte minst i klimatfrĂ„gan men ocksĂ„ i andra frĂ„gor, sĂ€ger han.

Löfvens tal kom att handla om vÀlfÀrden, om partiets vallöften till pensionÀrerna och om januariöverenskommelsen dÀr han försökte förklara varför S gjort gemensam sak med L, C och MP.

– Vi sĂ„g att det var ett besvĂ€rligt lĂ€ge, men vi bestĂ€mde oss för att ta det ansvaret, sĂ€ger han.

Efter sitt tal fick Stefan Löfven svara pÄ frÄgor. En handlade om partiets instÀllning till Sverigedemokraterna och varför man inte ville diskutera gÀngkriminalitet med dem.

– I riksdagen Ă€r alla partier representerade. DĂ€r Ă€r det en sak, men nĂ€r det handlar om förhandlingar sĂ„ Ă€r vi inte tvungna att förhandla med alla. SD Ă€r ett parti som inte stĂ„r upp för alla mĂ€nniskors lika vĂ€rde och det Ă€r grundlĂ€ggande för vĂ„rt parti. Det kan vi inte rucka pĂ„ en millimeter, inte ens en tiondels millimeter, sĂ€ger han och fĂ„r applĂ„der.

I Motala har dina partikamrater systematiskt sagt nej till att samtala med SD trots flera inviter. Hur kommenterar du det?

– Man mĂ„ste se att Sverigedemokraterna Ă€r inte ett parti som alla andra, sĂ€ger Löfven och drar paralleller till Ungern och Polen.

– De för en extrem högerpolitik, men framför allt Ă€r det ett parti som inte stĂ„r upp för det fria samhĂ€llet och för mĂ€nniskors lika vĂ€rde. SĂ„dana partier gĂ„r inte att ha ett samarbete med, fortsĂ€tter han.

Men om de i en oppositionsposition hade kunnat hjÀlpa ditt parti i Motala att fÄ igenom sin politik. Hur stÀller ni er till inviterna dÄ?

– Det Ă€r en tydlig markering som de lokala S-företrĂ€darna har gjort. Vi tĂ€nker likadant vi socialdemokrater. Vi tror pĂ„ mĂ€nniskors lika vĂ€rde i vĂ€rlden och dĂ„ kan man inte ha ett samarbete med ett parti som inte tror pĂ„ det, sĂ€ger Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas gruppledare i Motala, Johnny Karlberg, Àr uppenbart irriterad över Stefan Löfvens kommentarer.

– Jag tycker han Ă€r opĂ„lĂ€st, okunnig och anvĂ€nder samma floskler som han alltid sĂ€ger. Personligen tycker jag att det Ă€r vĂ„rt parti som stĂ„r upp för mĂ€nniskors lika vĂ€rde. Vi har det som mĂ„l och att vi inte skulle stĂ„ upp för allas lika vĂ€rde Ă€r nĂ„got som de andra hittar pĂ„, lĂ€ser rubriker i tidningen eller sĂ„ förvrĂ€nger de nĂ„got citat.

Att Sverigedemokraterna skulle vara ett extremt högerparti menar han Àr en lögn.

– Jag tror mĂ€nniskor börjar lĂ€sa mellan raderna och förstĂ„r att det inte stĂ€mmer det Löfven sĂ€ger om oss. Folk börjar förstĂ„ att det Ă€r pĂ„hitt och lögner nĂ€r han jĂ€mför oss med Ungern och Polen, sĂ€ger Johnny Karlberg.

Stefan Löfvén
Stefan Löfvén
Stefan Löfven

Född 1957 i HÀgerstens församling, Stockholm.

UppvĂ€xt i Sunnersta i Ådalen, SollefteĂ„ kommun.

Började som 13-Äring att engagera sig i socialdemokraterna.

Gick tvÄÄrig ekonomisk linje pÄ gymnasiet i SollefteÄ.

Hade sin första anstÀllning pÄ Posten. Jobbade sedan bland annat pÄ sÄgverk innan han började arbeta fackligt.

Var förbundsordförande för IF metall 2006-2012.

Partiledare för Socialdemokraterna sedan 2012, dÄ han eftertrÀdde HÄkan Julholt.

Riksdagsledamot sedan 2014.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!