Avoma ägnar sig främst åt turbinunderhåll, och servar stora maskiner som tillverkar el runt om i Europa.

– Vi jobbar under ett paraply av stora företag med uppdrag i hela Europa inom kärnkraftverk, kraftverk och värmeverk. Vi har inte jättemånga kunder men de vi har är jättestora och sväljer tillräckligt med arbete för oss. Ofta går vi på knäna, men vi hinner alltid lämna ett tillfredställande resultat, säger Jani Pajala, företagets ägare.

LÄS MER: Detta är Motalas företagsraketer

LÄS MER: Lista: Här är Vadstenas företagsraketer

Bolaget har huvudkontor i Motala och startade i december 2012, men drogs igång på allvar den 17 mars 2014 då man gjorde sitt första arbete åt kund.

– Min första kund som jag började jobba hos var i Västerås. Då gick vi in med fyra gubbar direkt. Nu har företaget vuxit till helt andra nivåer.

Första året omsatte Avoma tre miljoner och har sedan dess ökat stadigt. Under det senaste bokslutet redovisades en omsättning på 18,3 miljoner. Allt talar för att nästkommande bokslut återigen är en förbättring.

Hur känns det att få sådana siffror?

– Det är inte det viktigaste, men det är klart att det är jätteroligt. Vårt mål har aldrig varit att bli störst, utan istället att vara bäst. Ekonomin har inte varit min motor för att driva företaget, utan det har varit utmaningen med att vi ska försöka vara duktigast i alla lägen. Vi har inga säljare utan det har vuxit med ringar på vattnet hela tiden. Sen är ju kollegorna och medarbetarna hos oss tillsammans med mig det som är företaget. Inte jag ensam, säger Jani Pajala.

Hur är det att jobba runtom i världen?

– Allt är en utmaning, tuffa som lätta, och det är det som är drivkraften, i alla fall från min sida. De montagetekniker och specialister som åker iväg på uppdrag behöver se sitt jobb med stort intresse och som ett äventyr.

I nuläget har man tio fast anställda samt 15-20 projektanställda. Ytterligare personal behövs.

– Det är alltid svårt med personal. Sverige genomgår ett generationsskifte inom vårt yrke och att hitta intresserade, fokuserade och motiverade personer är tufft. Vi har provat massor och det är svårt att hitta guldkornen.

Projektledaren Martin Jarl vet vad han uppskattar mest med jobbet.

– Det roligaste är just utmaningen och att veta att de största leverantörerna anlitar oss för uppdrag. Det är ett betyg på att vi är otroligt kompetenta, säger han.

Vad är det som har gjort att det gått så bra för er?

– För att Jani är så driven. Du ser hur energisk han är, säger Martin Jarl.

victor.berlin@ostmedia.se