Förslaget: Höj avgifterna på Hälsocenter

Socialnämnden har lagt fram ett förslag på att höja priserna på Hälsocenter från och med årsskiftet. "Vi måste vara kostnadsneutrala" säger Maths Andersson (L).

Avgifterna på Hälsocenter kan höjas.

Avgifterna på Hälsocenter kan höjas.

Foto: Mostphotos

Motala kommun2019-11-18 18:00

Under våren beslutade en splittrad socialnämnd att godkänna det sparpaketet som bland annat skulle innebära att Hälsocenter skulle läggas ned. Efter protester från medborgarna blev centret kvar när Solidariskt Motala och SD röstade för att det skulle finnas kvar.

– Hade vi fått som vi hade velat så hade det inte varit kvar, men nu är det ju det. Nu har vi ett beslut på att vi ska fortsätta driva det och då anser vi att vi ska se till att det finns taxor där vi kan vara kostnadsneutrala mot våra aktörer som finns på marknaden, som har den här typen av aktiviteter mot våra äldre och yngre. Vi vill höja taxorna så att vi inte ligger på den här låga nivån som vi har gjort tidigare, säger Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande. 

Förslaget socialnämnden lägger fram är att höja terminskorten på Samuelsberg och i Gamla stan höjs med 250 kronor medan enstaka pass höjs med 50 kronor och avslappningsmassagen höjs med 70 kronor. 

Hur tror ni kommuninvånarna kommer ta emot det här?

– Jag tror de kommer tycka det är bra. De som går på Actic, Korpen eller Må Bra ska känna att priset blir mer jämställt. Vi tar ju bort en del av subventionen, men tyvärr finns det kvar subvention, säger Maths Andersson och fortsätter:

– Jag tror medborgarna i stort förstår att kommunen inte ska hålla på med detta på det här sättet. Sedan finns det en liten del som utnyttjar det här och de tycker givetvis inte att det är kul att behöva betala mer. Kommunen kan inte subventionera 10 000 pensionärer de här pengarna, skulle vi likställa alla så handlar det ju om många miljoner. Däremot ska vi hjälpa dem som behöver det här med insatser. Och de får bistånd för träning, rehabilitering och hjälp så det finns i botten hela tiden. Men det här har fått växa upp och bli något helt annat. Så får vi se, det kan ju hända att vi kan hitta andra former för det i framtiden.

Var ni överens om beslutet?

– Från Alliansens sida hade vi tittat över det här och jag sa innan att vi kommer lägga lite andra förslag på det. Då sa Marianne Walter (S), 2:e vice, att de tar en ajournering och tittar på det här. Så kom de in och vi lade fram förslaget, och de sa ingenting, så det gick igenom.

SD, hur ställde de sig till förslaget?

– Nej de sa ingenting.

Förslaget om en höjning kommer beslutas i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!