Heltidsanställningar blir norm i kommunen

Nu är arbetet med att göra heltid till norm i Vadstena kommun igång på allvar och personalen har informerats för att göras delaktiga i processen.

Projektledarna Micaela Lundgren och Jessica Lindh informerar anställda i kommunen om Heltidsresan.

Projektledarna Micaela Lundgren och Jessica Lindh informerar anställda i kommunen om Heltidsresan.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-19 06:00

Redan 2016 slöts ett centralt avtal mellan SKL (Sveriges kommuner och landsting) och Kommunal om Heltidsresan som innebär att heltid ska vara normen för tjänster inom Kommunals avtalsområden.

– Alla kommuner skulle ta fram en handlingsplan för hur man skulle ta sig an det här, säger Jessica Lindh, enhetschef på Wasagården med också projektledare för Heltidsresan i Vadstena kommun.

Arbetet med Heltidsresan stannade av i Vadstena kommun, men har nu tagit rejäl fart.

– Redan 2021 ska alla kommuner vara i mål med det här, säger hon.

Inledningsvis tittade man i Vadstena bara på hur det såg ut inom socialförvaltningen eftersom flest deltidstjänster finns inom vård- och omsorg, men nu omfattas också andra verksamheter av Heltidsresan.

En arbetsgrupp har kartlagt hur det ser ut i kommunen när det gäller tjänster.

– Vi ha också jobbat mycket med omvärldsbevakning, säger Micaela Lundgren, enhetschef för hemtjänsten och den andra projektledaren för Heltidsresan.

Information har samlats in och tips har tagits emot rörande hur andra kommuner har jobbat. 

Alla kommuner har sina utmaningar. I Vadstena har man en betydligt större andel äldre i befolkningen än man har i riket som helhet.

– Man kan inte bara ta en annan kommuns upplägg utan måste utgå från Vadstena kommuns förutsättningar, säger hon.

Målet för Heltidsresan är att antalet heltidsanställda i kommunen ska öka. Det ska nås genom att alla nyanställningar ska vara heltid och alla deltidsanställda ska erbjudas att arbeta heltid.

På pappret kan det låta lätt, men många problem måste lösas på vägen. Bemanning på helger påverkas då helgjobb ska fördelas på färre heltidsarbetande istället för många deltidsarbetande. Genom att flera deltidstjänster görs om till heltider uppstår på vissa platser ett överskott på personal så scheman måste anpassas och hela arbetet måste organiseras utifrån heltidsarbete.

– Flexibilitet krävs, vi måste kunna tänka utanför boxen, säger Micaela Lundgren.

Vinster blir bland annat tryggare anställningar och hälsosammare scheman. Vikarietimmar kan omvandlas till fasta tjänster. Vikariebehovet kommer att minska, vilket ska leda till att de vikarier som finns ska kunna få mera jobb.

För den enskilde finns stora ekonomiska vinster med att jobba heltid eftersom deltidstjänster har stor inverkan på hur mycket man får i pension eller sjukersättning.

Karta: Vadstena kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!