Hon är nominerad till Årets Motalaförebild

Sira Jokinen Lisse har nominerats till "Årets Motalaförebild 2019".

Sira Jokinen Lisse är nominerad till "Årets Motalaförebild 2019" för sitt arbete med "Världens mammor".

Sira Jokinen Lisse är nominerad till "Årets Motalaförebild 2019" för sitt arbete med "Världens mammor".

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-10-16 08:00

Sira Jokinen Lisse är nominerad till "Årets Motalaförebild" genom sitt arbete med "Världens mammor" som började i Motala för ungefär tre år sedan och har spridit sig till flera städer och fått uppmärksamhet i hela landet. Hon beskriver sig själv som både projektledare och konstnär i grunden då hon arbetar med konsten som metod. 
– Samtidigt är jag väldigt mycket inne på det innovativa för att hitta nya metoder och modeller där också konsten finns som en del i samhällsutvecklingen, säger hon. 

Hur började arbetet med "Världens mammor"?
– På senhösten 2016 slog BVC larm om att många mammor satt isolerade i sina hem. Så kan vi inte ha det, tänkte jag då. Vi började som ett litet konstprojekt och ju mer vi har jobbat desto mer märker vi att flera bitar måste stärkas för att kvinnor ska komma vidare i sina liv. Det har vuxit till en kvinnorörelse. 

Vad betyder det för dig att bli nominerad till det här priset?
– Det är väldigt hedrande. Jättespännande, för man brukar ju inte bli profet i sin egen hemstad. 
 

Var kommer din drivkraft ifrån?
– Det handlar om ett stort samhällsengagemang. Ett rättvisepatos. Jag tror att om vi är många tillsammans så kan vi skapa förändring, det är jag helt övertygad om. Att vi gemensamt kan göra samhället, både i det stora och det lilla, mycket bättre. 

Har du märkt en förändring under dessa tre år - har det hänt något? 
– Massor. Absolut. Det ser jag på de kvinnor som är med, hur mycket man vågar, hur mycket man står upp för saker. Flera som kommit vidare i jobb eller studier. 

Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!