Kören har åter samlats efter en sommarturné i Tyskland och Frankrike. Tillsammans med en tysk ungdomsorkester har man gjort ett flertal framträdanden.

– Med oss hade vi kammarorkestern från Kulturskolan sedan anslöt också franska stråkmusiker från Vichy, så det var en Europaorkester som vi sjöng ihop med, berättar Anna Gullman, som varit dirigent för Motala kammarkör i 22 år.

Har ni haft ett liknande samarbete tidigare?

Artikelbild

| Full fart på repetitionerna inför Vadstena Pride den 21 september.

– Ja, i många år med den här tyska orkestern. Vi har varit i Heidelbergområdet flera gånger tidigare. Nu bjöd de in oss och ville göra en turné för att fira Berlinmurens fall för 30 år sedan. En hyllning till Europa, till fred och frihet.

Hur länge var ni ute på turnén?

– I tio dagar och vi hade tre stora konserter. Tre fullsatta konserter med stående ovationer. Folk var som galna vilket var en fantastisk upplevelse. Så vi jobbar hårt nu på att de ska komma hit till Sverige om två år så gör vi en turné här också.

Du har varit dirigent för kören i 22 år - hur ser du på den tiden?

Artikelbild

| Återsamling och repetition för kören efter sommarturné i Europa.

– Jag upplever att kören utvecklas hela tiden. Det är jätteintressant med ett gäng som inte stannar utan bara fortsätter och är med på alla galna grejer och konstiga idéer som jag har. Kören blir bara bättre och bättre hela tiden. Vi hittar nya infallsvinklar på saker och ting.

Hur många i kören är med sedan starten?

Artikelbild

| "Det är några som varit med i alla år men jag gissar att de allra flesta har väl varit med i 10 – 15 år", berättar Anna Gullman.

– Det är några som varit med i alla år men jag gissar att de allra flesta har väl varit med i 10 – 15 år.

Och repertoaren förändras med tiden?

Artikelbild

| Körmedlemmarna Erik Rydå och Lena Andersson. Erik har ett år i kören medan Lena ser tillbaka på 22 år.

– Ja, men vi har en jättestor grund att stå på och ibland plockar vi fram saker vi gjorde för tio år sedan och det sitter fortfarande.

Vad framförde ni under turnén?

Artikelbild

| Dirigent Anna Gullman som lett kören i 22 år.

– Bland annat ett stort verk som heter Sunrise Mass, av Ola Gjeilo, en ganska ung norsk kompositör. Som ingen hade hört förut och absolut inte där nere i Frankrike och Tyskland. Folk blev alldeles tagna av verket för det är så otroligt vackert. Så det var kul att få marknadsföra nordisk musik.

Anna Gullman berättar vidare att även svenska låtar framfördes i ett blandat program. Orkestern spelade stycken och man täckte in hela Europa.

– Vi spelade finskt, tyskt och italienskt så vi blandade lite. Så sjöng vi en avdelning med svenska sånger.

Vad är det ni övar för just idag, här i Gamla Folkets hus?

– Vi ska ha en konsert under Vadstena Pride, den 21 september. Då ska vi träffa en annan kör från Göteborg och vi har en konsert med kärlekstema tillsammans.