Mats Bengtsson: Snälla, använd reflex!

Vi kan vara oerhört försiktiga när det gäller vissa saker, medan många är villiga att ta risker när det gäller annat.

Inte alla syns så bra som den här personen i trafiken.

Inte alla syns så bra som den här personen i trafiken.

Foto: Mostphotos

Krönika2019-11-30 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som att cykla utan hjälm. Strunta i bältet när man åker buss. Eller att traska runt utan reflex i vintermörkret. Det är säkerligen fler bilister än jag som fått hjärtat i halsgropen när det plötsligt dykt upp en gestalt vid vägkanten under den här mörka tiden på året.  Det är ett ständigt orosmoment.

Okej, om man inte kör bil så kanske man inte inser hur dåligt man faktiskt syns, men samtidigt borde väl alla snappat upp det någon gång, med tanke på alla de kampanjer som varit genom åren?

Om du bär reflex så är du synlig från en bil med halvljus från cirka 125 meter. Utan reflex 25 meter. Och 25 meter går oftast väldigt fort när du kör, även om det är 30 kilometer i timmen. Skulle det sedan vara regn eller snöfall så blir sikten inte bättre.

När några av lokalföreningarna i Motormännens riksförbund gjorde mätningar i ett antal orter runt om i landet visade det sig att 8 av 100 gångtrafikanter bar reflex. Skrämmande. Och ännu värre, undersökningen visade att bara 23 procent av barn upp till 12 år bar reflex.
Detta samtidigt som siffror från Transportstyrelsen visar att 40 procent av de gångtrafikanter som skadas eller omkommer i trafiken gör det under perioden november till februari. Och ni gissade rätt, de allra flesta olyckorna har skett när mörkret fallit och vid många av dem har den gående inte haft reflex. 

Säkerhet för barnen brukar ju vara något som många föräldrar lägger stor vikt vid. Det investeras i mängder av prylar som ska förhindra att de små skadar sig i hemmet, men långt ifrån alla verkar se till att barnen syns när de rör sig ute på gatorna i kvarteret. Jag har själv slagits av detta åtskilliga gånger när jag varit ute på promenad i Vadstena när det plötsligt kommit små dunkla varelser utrusande på gatan eller trampande på en cykel utan varken lyse eller reflexer. 
Det känns lika betydligt större dunkla figurer går rakt ut i gatan utan reflexer och med lurar i öronen, helt bortkopplade från omgivningen.

Det är inte dyrt med reflexer, så det kan knappast vara orsaken till att så många ger ut i mörkret utan dem. Det brukar också vara lätt att komma över dem gratis, då många företag och myndigheter delar ut dem gratis.

Vi har en bunt här på redaktionen, liksom på vår lokalredaktion i Vadstena (öppen tisdag och torsdag eftermiddag), så om ni har vägarna förbi nästa vecka, knacka (eller ring) på!

Trevlig helg!

Arkivbild. Montage.
Arkivbild. Montage.