Nytt miljontapp för bildningsnämnden

En ny ekonomisk prognos för bildningsnämnden visar att nämndens miljonunderskott ökat ytterligare. Det ökar trycket på verksamheterna att vara återhållsamma.

Det manas till ekonomisk återhållsamhet inom bildningsnämndens område.

Det manas till ekonomisk återhållsamhet inom bildningsnämndens område.

Foto: Mostphotos

Motala2019-11-20 11:30

Den senaste prognosen för bildningsnämnden talade om ett underskott på 13 miljoner kronor. Den nya prognosen som gäller oktober månad pekar på ett underskott på 19 miljoner kronor. Att komma tillrätta med den kärva ekonomiska situationen så här sent på året ser varken nämndens ordförande, Mark Henriksson (M), eller bildningschef Per-Arne Sterner som rimligt.

– Nu handlar det om att trycka hårdare på att verksamheterna ska vara restriktiva, men också att fokusera på ekonomin för 2020, säger Per-Arne Sterner och fortsätter:

– Där har man gjort åtgärder som kommer att få effekt under nästa år som att ta bort tjänsten som förvaltningschef för fritid, stängningen av Hallen och ökat intäkterna genom ändrade avgifter för kulturskolan.

Beskedet till verksamheterna att vara ytterst restriktiva i sin hantering av ekonomin har väckt reaktioner. Det som först kallades för ett vikariestopp inom förskolan fick efter facklig kritik ändras, men faktum kvarstår att såväl förskolan som grundskolan nu har skarpa krav på sig att hålla i slantarna. Det är i dessa verksamheter som stora delar av det ökade underskottet uppstått.

I nämnden har nu arbetet med budgeten för nästa år inletts. 2020 har nämnden en ungefär lika stor summa att röra sig med som i år, men det stora underskottet på 19 miljoner kronor ställer till med problem.

– Det gör att vi har ett negativt ingångsvärde när vi går in i 2020, säger Mark Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!