Rektor söker personal i sociala medier

Sjuka lärare och vikariebrist har fått Stephan Wanström, ny rektor på Hällaskolan i Borensberg, att ta till en ny metod för att hitta personal. Via sociala medier.

Sjuka lärare och vikariebrist har lett till att rektor Stephan Wanström nu söker personal på nytt sätt.

Sjuka lärare och vikariebrist har lett till att rektor Stephan Wanström nu söker personal på nytt sätt.

Foto: Anders Törnström/arkiv

Borensberg2019-10-16 10:40

Stephan Wanström började sin tjänst på Hällaskolan i augusti i år. I FB- gruppen "Grannsamverkan i Borensberg" har han nu valt att publicera ett inlägg där han beskriver situationen på skolan med många sjuka lärare och en verksamhet som har stora problem att få tag på vikarier. Han skriver att han av erfarenhet vet att det finns människor som mer än gärna vill göra en insats och som kanske har lite tid över, men som hittills inte riktigt vågat ta steget mot skolans värld. I inlägget uppmanar han också människor med specialkunskaper, eller stort intresse för något område, att höra av sig.

Varför söker du personal i sociala medier?

– Jag behöver få tag i folk till skolan, svårare än så är det inte, säger rektorn och fortsätter:

– Vi måste söka oss till plattformar där folk verkar.

Stephan Wanström som tidigare jobbat som rektor i Stockholm kommer ursprungligen från mediabranschen där han har ett förflutet som frilansfotograf.  

– Jag har ett entreprenörstänk och här finns två aspekter. Jag vill att fler ska upptäcka hur fantastiskt det är att vara i skolans värld och på köpet kan vi få vikarier.

Som exempel nämner han människor med olika yrkeskunskaper som skulle kunna bidra till skolans värld. I Stockholm, nämner han, finns det kockar som jobbar oregelbundna tider och som då har möjlighet att ha lektioner i hemkunskap.

–  Det finns så många yrken förknippade med det vi undervisar i. Vi ska utnyttja de resurser som finns, säger Stephan Wanström.

Samtidigt poängterar han att det nya sättet att söka personal lokalt inte per automatik innebär jobb för den sökande.

– Det är ganska rigorös kontroll innan man släpper in någon genom dörrarna.  

Förutom kontroll i brottsregistret krävs referenser, förklarar rektorn.

Ytterligare ett skäl till varför han söker personal i närområdet är för att värna bygden. Stephan Wanström är själv nyinflyttad i Borensberg tillsammans med sin hustru som ursprungligen kommer från orten.  

– Jag ser att det finns ett otroligt starkt engagemang för bygdens överlevnad.

Under tisdagen tog drygt tio intressenter kontakt med rektorn, personer som är studerande eller har specialistkompetenser, förklarar han.

Några negativa kommentarer har han personligen inte fått del av.

–  Jag vet inte hur man skulle kunna uppfatta det här som negativt, säger Stephan Wanström, men poängterar att han aldrig skulle tillämpa metoden om det var frågan om tillsvidareanställningar.

Sjuka lärare och vikariebrist har lett till att rektor Stephan Wanström nu söker personal på nytt sätt.
Arkivbilder. Bilden är ett montage
Sjuka lärare och vikariebrist har lett till att rektor Stephan Wanström nu söker personal på nytt sätt. Arkivbilder. Bilden är ett montage
Karta: Hällaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!