Sämre ekonomi blev lång debatt i fullmäktige

Kommunen går plus i år, men det går inte så bra som Alliansen planerat. Det var ämnet för måndagens fullmäktigedebatt - och debatt blev det.

Siv Ludén och S-kvinnorna överlämnade en filt till kommunalråd Kåre Friberg (M) med anledning av temperaturfrågan för äldreboenden.

Siv Ludén och S-kvinnorna överlämnade en filt till kommunalråd Kåre Friberg (M) med anledning av temperaturfrågan för äldreboenden.

Foto: Sofia Axelsson

Motala kommun2019-10-14 20:00

Kommunen kommer att gå plus i år med 24 miljoner kronor enligt prognoserna. Det är bättre än förra årets underskott på 20 miljoner kronor, men det är samtidigt 40 miljoner kronor sämre än vad Alliansen räknat med i sin budget. Det var bäddat för debatt på måndagens fullmäktigemöte.

Och det blev debatt. Men frågan om kommunens ekonomi kom på tapeten redan innan mötet börjat, under allmänhetens frågestund. Då passade S-kvinnorna från Motala Verkstad på att reagera i temperaturfrågan för äldreboenden som väckt uppmärksamhet i nationell media. Därför ville de lämna över en filt till kommunalrådet Kåre Friberg (M).

– Jag får tacka för filten, men jag har inte tagit beslut om att sänka temperaturen. Jag har inte lagt något sådant förslag. Det är helt felaktigt, säger han och förklarar att man ska hålla sig till gränsen om minst 22 grader på äldreboenden.

När så ärendet om delårsbokslutet kom upp fick nämnderna lov att presentera och förklara sin situation. En av dem var bildningsnämnden som går back tretton miljoner. Det kan enligt ordförande Mark Henriksson (M) inte lösas, men åtgärderna ska ge resultat lovar han.

– Hösten 2020, när jag står här igen, då har vi ekonomin i balans, säger han.

Debatten innehåll flera ämnen. Vänstern ville ha försök med sex timmars arbetsdag för att minska sjukfrånvaron, S krävde mer ansvar för ekonomin från Alliansen och SD menade att det är svårt att snabbt få kontroll på ekonomin.

– Men det märks att det händer saker och att Alliansen kämpar på, säger SD:s Johnny Karlberg.

MP:s Elias Hallen oroades över att ekonomin delvis klaras genom att flera tjänster är vakanta. Han ser problem med det framöver.

– På sikt kan det få konsekvenser för oss som attraktiv arbetsgivare, säger han.

Erik Forslund (KD) säger sig dela oron och förklarar att de nu måste ha koll på vakanserna framöver. Från Alliansens sida talade man också om att man ville jobba med goda exempel för att minska sjukskrivningarna.

En annan fråga som kom upp gällde de besparingar som gjorts. Helen Isacsson (S) i bildningsnämnden undrade vilka ytterligare effektiviseringar som verksamheten står inför. Mark Henriksson (M) svarade:

– Jag har gärna en politisk dialog om detta, säger han och Kåre Friberg tillade:

– Alla här i fullmäktige vet att vi måste spara. Det är klart att det gör ont och att vi skulle vilja göra mycket mer. Men vi har en verklighet att förhålla oss till.

Karta: Fullmäktigesalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!