Satsningen: De startar ny utbildning i Motala

Carlsund utbildningscentrum startar en ny utbildning: badpedagog. ”Vi blir unika i Östergötland”, säger rektor Hans Egbert.

Skola och simhall ska utbilda ihop. Från vänster: Hans Egbert, Marie Ekman, Thomas Martinsson, Camilla Krig och Jöns Samuelsson.

Skola och simhall ska utbilda ihop. Från vänster: Hans Egbert, Marie Ekman, Thomas Martinsson, Camilla Krig och Jöns Samuelsson.

Foto: Maria Biamont

Motala kommun2019-09-17 22:00

Framtidens simhallspersonal ska utbildas i Motala. Det genom ett nära samarbete mellan Carlsund utbildningscentrum och Motala simhall.

– Vi blir ensamma om den här utbildningen i Östergötland. Den närmaste finns i Degerfors, säger Hans Egbert.

För gymnasieskolan är utbildningen ett sätt att höja kvaliteten på barn- och fritidsprogrammet. Elever som börjar hösten 2020 kan välja inriktning badpedagog inför sitt andra läsår, inom programmets inriktning fritid och hälsa.

– Fritid och hälsa har inte haft någon tydlig yrkesutgång. Nu får vi det och det tror jag kan locka elever, säger lärare Jöns Samuelsson.

Han fortsätter:

­– Vi förlägger en del av utbildningen i simhallen. Praktik och vissa kurser hålls där.

En badpedagog har utbildning i bland annat ledarskap, livräddning och simundervisning. I arbetsuppgifterna ingår till exempel att anordna olika vattenaktiviteter och utforma utbildningsprogram.

– Den stora delen av jobbet är att ta hand om människor, att skapa trivsel och trygghet, säger simhallens chef Thomas Martinsson.

Han vittnar om svårigheter med att få tag i personal till lediga tjänster och menar att utbildningen kan möta det behovet samt höja yrkets status. Badpedagoger kan även arbeta inom andra områden, som i sporthallar.

Har Lalandias planerade etablering i Motala spelat roll?

– Det finns många simhallar i Östergötland och alla är lika viktiga, säger Thomas Martinsson.

– Det är en ren bonus om det blir arbetstillfällen där, säger Jöns Samuelsson.

Karta: Carlsund Utbildningscentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!