Skola drabbad av stöldvåg under hösten

Elevskåp har brutits upp och datorer stulits. Nu har Platengymnasiet i Motala gått ut med en uppmaning att skaffa bättre lås.

Motala kommuns IT-enhet har fått in ett 20-tal anmälningar om stulna datorer på Platengymnasiet under höstterminen.

Motala kommuns IT-enhet har fått in ett 20-tal anmälningar om stulna datorer på Platengymnasiet under höstterminen.

Foto: Jessica Gow/TT

Motala kommun2019-10-23 15:20

Under hösten har Platen drabbats av stölder under skoltid. Vid flera tillfällen har tjuvar forcerat skåp och tagit datorer som elever använder i undervisningen.

Skolan har bett de bestulna ungdomarna att polisanmäla händelserna, men också gått ut med en uppmaning till alla elever:

– Det är att skaffa bättre lås. Det är ganska populärt med kombinationslås och de billigare varianterna är tydligen inte så svåra att få upp, säger rektor Odd Levinsson.

Stölderna väcker obehag på skolan.

– Det har tidigare varit väldigt lugnt och tryggt här och det upplever eleverna fortfarande att det är. Men så händer sådana här saker helt plötsligt, säger rektorn.

Ett 20-tal datorer har stöldanmälts på Platengymnasiet under höstterminen, enligt IT-enheten på Motala kommun.

– Det började i september, då var den stora toppen. I oktober har det också försvunnit datorer men inte i närheten lika många, säger Mattias Sjöholm, samordnare på IT-enheten.

IT-enheten har möjlighet att påverka skoldatorer via sitt administrationsverktyg men inväntar polisanmälningar och eventuella direktiv innan åtgärder vidtas.

Motalapolisen uppger att det har inkommit flera anmälningar om stölder på Platengymnasiet men att man inte jobbar aktivt med dem. Däremot har det nyligen beslagtagits datorer och Ipads i andra ärenden som misstänks vara stulna.

– Vi har kunnat härleda en del gods till Motala kommun. Där ska vi träffa kommunen för att se vilken verksamhet de tillhör, säger förundersökningsledare Andreas Eriksson.

Karta: Platengymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om