Socialnämnden flaggar för tufft läge 2020

Minskad bemanning i dagstugorna och färre korttidsplatser. Trots stora besparingar går socialnämnden back och nu flaggar man för ett tufft år 2020.

2020 kommer att bli tufft för socialnämnden.

2020 kommer att bli tufft för socialnämnden.

Foto: Arkiv/Jeppe Gustafsson

Motala2019-11-17 12:00

Socialnämnden har en tuff ekonomisk situation. Nuvarande prognoser säger att nämnden kommer att gå back 23 miljoner kronor. I nuläget är det ytterligare tre miljoner som man går minus med, men det hoppas man ska lösas genom intäkter och statsbidrag som väntas komma under december.

– Alla parametrar är inte inräknade ännu. Det kan till och med bli något bättre än minus 23 miljoner kronor, säger Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande, och fortsätter:

– Men vi har en tuff väg framför oss. Vi har gjort stora förändringar redan, framför allt vad gäller att sänka personalkostnaderna men vi kommer att behöva göra det ytterligare.

Nämnden har under året gjort neddragningar bland annat inom dagverksamheten för dementa, av antalet korttidsplatser för äldre och minskat bemanningen i dagstugorna vilket inneburit protester. Beslutet att lägga ner hälsocentret tvingades man dock backa på efter att oppositionen gått samman och sett till att beslutet revs upp.

– Vi har gjort insatser som inneburit besparingar på sju, åtta miljoner kronor i år. Nästa år blir dessa besparingar räknade på helåret och då handlar det totalt om 17-18 miljoner kronor, säger Maths Andersson.

Som läget ser ut nu räknar inte nämnden med att tvingas få några ytterligare sparbeting lagda på sig, men de 23 miljoner kronor som man går back i år måste man hämta hem.

De 17-18 miljoner som ni räknar med att få in genom de redan beslutade sparåtgärderna räcker inte i så fall. Hur ska ni lösa det här?

– Det kan se ut som att det handlar om fem miljoner till som vi behöver spara, men det räcker nog inte ändå. När vi går igenom ekonomin ser vi att det finns en stor risk för att det under nästa år kommer ytterligare ökade kostnader för vår del, säger Maths Andersson.

Ett område där man spår ökade kostnader under det kommande året är placeringen av barn och unga på behandlingshem. Även försörjningsstödet oroas man över.

– Där ser vi redan nu att vi gått över budgeten och där finns en stor risk för att kostnaderna kommer att öka ytterligare, säger Maths Andersson.

Nästa månad ska socialnämnden ta beslut om budgeten för nästa år. Men Maths Andersson tror inte att de där kommer att lägga några nya sparförslag.

– Nej, det kommer senare i så fall. Vi måste fortsätta att se över alla våra kostnader, men det blir inga beslut om det nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!