"Vi är här för att få lite julkänsla"

Lite snö låg fortfarande kvar på backen när första advent firades. I Motala och Vadstena arrangerades flera olika julaktiviteter.

Sjuåriga Arvid Danielsson tyckte att fiskdammen var roligast av alla aktiviteter på Stora torget i Motala.

Sjuåriga Arvid Danielsson tyckte att fiskdammen var roligast av alla aktiviteter på Stora torget i Motala.

Foto: Jennifer Mayer

Motala kommun2019-12-01 20:00

Söndagarna brukar vara lugna i Motala och Vadstena, men under första advent rådde det full aktivitet. I Vadstena arrangerades Gammeljul på slottet och skyltsöndag på stan. Även i Motala fanns det gott om aktiviteter. Bland annat var det julkul i hamnen och julmarknad både på Stora torget och i Folkets hus.

– Vi är här för att få lite julkänsla, säger Sofia Ek som har gjort det till en tradition att ta med sig familjen för skyltsöndag i Vadstena.

– Det är mysigt och Vadstena är en härlig julstad, säger hon och väntar på att barnen ska hitta något i gratislådan utanför Maj-Britt Anderssons affär Ögontröst.

På Stora torget i Motala fanns det allt från marknadsstånd och fiskdamm till karuseller och självaste tomtefar. Femåriga Karl-Oskar Blomquist var en av många barn som vågade sig fram för att ge tomten en kram.

– Han var mysig, tyckte Karl-Oskar Blomquist och intygar att tomtefar inte alls var läskig.

Nere i Motala hamn fanns utöver marknadsstånd och minitivoli även en eldslukande tomte och två livs levande lamor. Treåriga Stina Runesson försökte sig på att mata lamahingsten Stasse. 

– Han verkar inte hungrig, säger hon när laman hellre kollar in människorna än smakar på godiset.

När mörkret föll på ökade julstämningen ytterligare. På Stora torget i Vadstena stod Göran Ahlbergs stora konstverk som inför julen har smyckats med belysning.

– Den är som ett fruset fyrverkeri på kvällen, tyckte Vadstenabon Marianne Ludvigsson.

Skyltsöndag i Vadstena lockade besökare i alla åldrar.
Skyltsöndag i Vadstena lockade besökare i alla åldrar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!