Det är en strålande höstdag när Linda Schillén tar emot i sin lummiga trädgård i Sundbyberg, strax nordväst om Stockholm. Trädens löv har börjat skifta i gult, luften är kylig och klar. Solen silar genom lövverket på det valv som utgör trädgårdens entré och en svängd grusgång letar sig ned mot en glänta intill husgaveln. Där finns den första av många sittgrupper. Prydnadspumpor, äpplen och krukor med slingerkrasse, ringkrage, japansk lykta och rävsvans har arrangerats i konstfulla stilleben.

 Tomten är indelad i olika rum. Som besökare ska man inte se allt på en gång. Det blir mer spännande på det viset. Just nu är vi i trädgårdens ”hall”, säger Linda Schillén, som tillsammans med hunden Ester visar runt i sin lummiga oas.

Enkelt för alla

Artikelbild

| Linda Schillén arbetar med en ny bok som handlar om att dela in trädgård i olika rum. Här markerar en portal övergången från "hallen" till "vardagsrummet". "Det är roligt att behålla nyfikenheten genom att inte visa allt på en gång", säger hon.

Hon är flygvärdinnan som bytte uniformslivet i luften mot leriga stövlar och fingrarna i jorden. Hon har skrivit flera trädgårdsböcker och medverkar regelbundet i TV4 där hon delar med sig av sina bästa tips. Just nu håller hon på med en ny bok som handlar just om trädgårdens olika rum.

 Jag slog igenom med ”Genvägar till en vacker trädgård”, som ringar in min filosofi ganska bra. Det ska vara enkelt och möjligt för alla att få en härlig trädgårdsmiljö.

Målar med blommor

Näst på tur är tomtens ”vardagsrum”. En gräsmatta med fruktträd och ett fågelbad ramas in av praktfulla rabatter och en tät häck. Här finns sittgrupper och konst på ”väggarna”. Hos Linda hänger nämligen konst och trädgård ihop. Rabatterna är dekorerade med konsthantverk och där insynsskydd behövs hänger stora tygmålningar med blommotiv, målade av henne själv.

Artikelbild

| Det nybyggda växthuset fungerar som utekontor, matplats och ateljé. "Det har gjort att vi är ute mycket mer än tidigare", säger Linda Schillén.

 Jag målar även med blommor. Som i den här perennrabatten. Här har jag satt en knallgul rudbeckia, vars purpurfärgade knopp tar upp färgen i alunrotens bladverk.

Utnyttja hela året

Artikelbild

| Ta en ring, till exempel en lampskärm eller liknande. Knyt sedan ihop stjälkarna på blommor, blad och prydnadsgräs med ståltråd och häng dem över ringen, en stjälk på vardera sida.

Ett par trappsteg leder upp till det Linda kallar ”spa-avdelningen”. Intill husväggen ligger en stenlagd uteplats och framför den en liten bassäng.

 Vi värmer upp vattnet och nyttjar den året om. Nytt för i år är växthuset precis bakom. Det är mitt utekontor, säger Linda och pekar.
Artikelbild

| "Mina motiv är alltid organiska. Jag målar även på sidenflaggor som är dekorativa som insynsskydd", säger Linda Schillén om sin konst.

Det inglasade rummet är inrett med prydnadsföremål, textilier och sittmöbler. Längs väggarna och taket slingrar grönskande klätterväxter som klockranka och malabarspenat. Här växer även tavlor fram. På ett staffli står en duk med blommotiv.

 Jag tycker att trädgården ska leva och nyttjas året om. Växthuset och spabadet gör att vi är ute mycket mer än tidigare.
Artikelbild

| "Min trädgård är som bäst om hösten. Det är då jag verkligen har tid att njuta av den", säger trädgårdsprofilen Linda Schillén. Hunden Ester håller rabatterna rena från möss och andra inkräktare.

Kreativa kransar

Linda går tillbaka till vardagsrummet – gräsmattan med de maffiga blomrabatterna – och stannar till vid en blomsterkrona som hänger i äppelträdet. Ett enkelt höstpysseltips, berättar hon.

Artikelbild

| Hantverk och fantasifulla dekorationer finns här och var i rabatterna. Lägg märke till pelaräpplet. "Det är perfekt för den med liten trädgård eller bara balkong. Den ger äpplen direkt på själva stammen", säger Linda.

Ta en ring av något slag – de finns att köpa i handeln, men det går att ta vilket ”skrot” som helst – en gammal lampskärm eller liknande. Sedan knyter du ihop stjälkarna på blommor, blad och prydnadsgräs med ståltråd och hänger dem över ringen, en stjälk på vardera sida.

Kronan kan ändras efter humör och säsong och placeras var som helst i trädgården. Den blir ett fint blickfång och ser på ett skojigt sätt till att allt inte bara händer nere i rabatterna.

Artikelbild

| Klockrankan i växthuset är Linda Schilléns favorit just nu. "Den kom i går, det känns nästan som en förlossning – den är min stolthet", säger hon.

 Japanska lyktor, den växten passar extra bra och behöver inget vatten när det är så här kallt. Den har hängt här i en vecka nu, säger Linda och håller upp en slinga med tunna, brandgula blommor.

Glöm inte komposten

Artikelbild

| "Jag målar med blommor", säger Linda Schillén. I perennrabatten samsas höstanemon, alunrot, rudbeckia och prydnadsgräs.

Bakom häcken visar Linda trädgårdens ”tvättstuga”: komposten.

 Där går man in med smutstvätt i form av gamla växter – och kommer ut med ny fräsch jord.
Artikelbild

| En fin höstflox i kruka går att flytta runt och placeras där det uppstått "hål" i rabatten.

Men att tro att processen sköter sig själv är ett misstag.

 Komposten behöver också tas om hand. Den ska vattnas och gärna boostas med lite naturgödsel för att förbränningen ska hålla igång.
Artikelbild

| Ett trevligt höstpyssel är att skapa en blomsterkrona. "Lek dig fram och använd de blommor, gräs och kvistar som du gillar", säger Linda Schillén.

För att komma ihåg det kan man plantera något i själva komposten – då går man dit och vattnar. Ur Lindas spirar prydnadspumpor – perfekta till höstens halloweenpartyn och allhelgonahögtid.  

 Trädgården ska fungera året om, stimulera alla sinnen och locka fram vår kreativitet. Då är den som bäst.