Då visas film om "rivningar och annat elände"

Vadstenanostalgi står snart på programmet i Godtemplargården i Vadstena.

Björn Petersson i Föreningen Gamla Vadstena är ansvarig för de nostalgiska filmvisningar som de arrangerar den 24:a och 31:a oktober.

Björn Petersson i Föreningen Gamla Vadstena är ansvarig för de nostalgiska filmvisningar som de arrangerar den 24:a och 31:a oktober.

Foto: Arkiv/Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-10-23 10:00

Det är Föreningen Gamla Vadstena som står bakom filmvisningarna och enligt Björn Petersson, ansvarig för filmvisningarna, startade traditionen för över 50 år sedan.

– Lennart Fredriksson och några grabbar till körde igång då och visade filmer på biografen Saga. Sedan tog Lennart vidare det här ihop med Janne Berglund. De har samlat in och digitaliserat gamla filmer. Sedan var kommunen lite återhållsamma, de gav inte bidrag till det längre och då tyckte jag att det var väldigt synd att det inte skulle pågå. Så jag tog upp det i Föreningen Gamla Vadstena och vi har tagit upp det i vår regi nu, berättar Petersson som tror att föreningen nu har hållit på med visningar i fem år.

Vid visningarna den 24 oktober och 31 oktober visas inte bara filmer utan även gamla bilder säger han.

Det är enligt Björn Petersson olika program vid varje datum: 

– Den första visningen kommer att ta upp lite grand om Vadstena. Det blir gammal film till att börja med och så blir det Vadstena 1961. Sedan kommer det att vara lite inslag från Birgittas sjukhus och vi kommer att avsluta med en liten revysketch, säger han.

Den 31 oktober blir det bilder och filmer som med Björn Peterssons ord handlar om "bränder, rivningar och annat elände". 

Det är två visningstillfällen vid varje datum. Petersson säger att det brukar komma cirka 100 personer per tillfälle.

– Vi försöker köra filmerna i lugn takt, och så får man mycket igenkännande i publiken. 

Inför de kommande visningarna hoppas han på:

– Bra uppslutning och mycket kommentarer!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!