De satsar på mer utrustning för livräddning

Vadstena kommun har utökat och förbättrat räddningsutrustningen i hamnen och längs strandpromenaden. "Syftet är att vi ska säkra upp och undvika olyckor", säger bildningschef Johan Wernström.

Livräddningsutrustning för alla årstider har satts upp på strategiska platser i hamnområdet och längs stradpromenaden i  Vadstena.

Livräddningsutrustning för alla årstider har satts upp på strategiska platser i hamnområdet och längs stradpromenaden i Vadstena.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-12-05 13:00

Arbetet inleddes redan i våras med en inventering av befintlig räddningsutrustning utifrån statusen på utrustningen, mängden och placeringen av den. 

Utifrån det har bildningsförvaltningen, samhällsbyggnadsförvaltningen och räddningstjänsten samverkat med utgångspunkt från Lagen om skydd mot olyckor.

Lämpliga punkter för placering av utrustning har identifierats utifrån var det vistas mycket människor. Avvägningar har även gjorts utifrån vattendjup, branta kajkanter och platser där man vet att människor väljer att bada.

– Längs strandpromenaden är det fyra fem platser som identifierats, säger Johan Wernström.

Räddningsutrustningen är anpassad för att kunna användas alla årstider, såväl vid olyckor i samband med bad som vid skridskoåkning.

Resultatet av detta kan nu ses i form av mer och ny räddningsutrustning i hamnen och längs strandpromenaden. Utrustningen har placerats vid strategiskt synliga punkter.

– Vi har gjort bedömningen att det är här människor vistas både sommar och vinter, säger han.

Både aspekter för livräddning och det estetiska har vägts in och än finns fortfarande lite som ska lösas vid pumphuset vid strandpromenaden.

Mest livräddningsutrustning finns i hamnområdet.

– Där har vi ju en större risk med flera människor som vistas vid vattnet, säger han.

I samband med bygget av nya bryggor i vallgraven sattes det även där upp stegar och annan livräddningsutrustning.

Lagen om skydd mot olyckor ställer krav på att det finns livräddningsutrustning, berättar bildningschef Johan Wernström.
Lagen om skydd mot olyckor ställer krav på att det finns livräddningsutrustning, berättar bildningschef Johan Wernström.
Karta: Vadstena gästhamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!