Klassiska företaget firar halvsekel

Företaget grundades för 50 år sedan och är ett genuint familjeföretag som tillverkar system för materialhantering.

Företaget Bofab Conveyor AB i Vadstena och hela familjen Fredrikson:  Ida, Jonas, Michael, Lotta och Petter.

Företaget Bofab Conveyor AB i Vadstena och hela familjen Fredrikson: Ida, Jonas, Michael, Lotta och Petter.

Foto: Anders Törnström

Vadstena kommun2019-11-27 18:00

Michael Fredrikson är numera senior advisor på företaget Bofab Conveyor AB i Vadstena. Han lämnade över vd-stolen till sonen Petter i september 2019. Det var Michaels farfar som en gång lade grunden till företaget. 
– Det var farfar som började men det var långt tillbaka på trettiotalet. När min far slutade på Fredriksons startade han Bofab Conveyor ihop med en som hette Bentfors. 
Deras respektive efternamn blev så Bofab. Conveyor är de transportörer som företaget tillverkar, "transportband" på engelska. 

En kedja av plast var själva grundbulten när företaget drogs igång 1969. 
– För att köra mjölkförpackningar på. Vi började med den i källaren i vår villa och satte ihop såna här kedjor. Då var jag 16 - 17 år, berättar Michael Fredrikson. 
Man kan säga att du började från grunden, i källaren och jobbade dig uppåt?
– Ja så är det. Den här kedjan är grunden till Bofab. Det har blivit ett kluster av företag i Vadstena som har den här som en grund.

Ida Fredrikson är dotter till Michael och är den som ansvarar för marknadsdelen på företaget. 
– Så har jag min bror Petter som är nybliven vd. Bredvid honom sitter min andre bror Jonas, som är konstruktör, berättar Ida som även har mamma Lotta inom Bofab och som har hand om ekonomi/marknad. Så det är alltså ett genuint familjeföretag.  

– Man började även med att bygga ostvändare. Det var det och den här kedjan som man tog fram 1969, berättar Michael och företaget som för 50 år sedan startade med två personer har idag 12 anställda.


När blev det fler anställningar i Bofab från det man startade?
– 1973 började man anställa. Då blev det snurr på det hela tack vare den här kedjan. Då började vi göra kugghjul till kedjan, som skulle driva den. Det blev ett komplement. 

Företaget har sakta men säkert utvecklats till vad det är idag. Grundprodukterna består av framför allt fyra delar: bandtransportörer, kedjetransportörer, spiraltransportörer och rullbanor. Man utför även vattenskärning. 
– Det var 1978 som vi började bygga bandtransportörer. Vi kom då i kontakt med ett företag som frågade om vi kunde bygga sådana till deras maskiner och det kunde vi. Då byggde vi en prototyp och sedan rullade det på. Den kunden har vi kvar fortfarande. 
Företaget har expanderat med små steg i taget?
– Det har uppstått ett behov och så har vi fyllt det behovet, avslutar Ida Fredrikson. 

På företaget tillverkas system för materialhantering.
På företaget tillverkas system för materialhantering.
Karta: Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!