Kritiken av fastighetsunderhÄllet bemöts

NÀr revisorerna granskade kommunens fastighetsunderhÄll pekades pÄ flera brister. Nu bemöter kommunalrÄden Peter Karlsson (M) och Anders Hedeborg (S) kritiken.

KommunalrÄden Peter Karlsson (M) och Anders Hedborg (S) svara pÄ revisorernas pÄpekanden efter granskningen av fastighetsunderhÄllet i kommunen.

KommunalrÄden Peter Karlsson (M) och Anders Hedborg (S) svara pÄ revisorernas pÄpekanden efter granskningen av fastighetsunderhÄllet i kommunen.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-20 06:00

Revisions- och konsultbolaget Deloitte AB genomförde pÄ uppdrag frÄn Vadstena kommuns förtroendevalda revisorer en granskning av hur kommunens fastigheter underhÄlls och sköts. Revisorerna bedömde att kommunstyrelsen inte tog tillrÀckligt ansvar för fastighetsunderhÄllet, att en plan för lÄngsiktigt underhÄll saknades och att ett underhÄllsberg motsvarande 66 miljoner byggts upp pÄ grund av eftersatt underhÄll.

– Vi tycker att det Ă€r felaktigt att pĂ„stĂ„ att vi inte har en plan för underhĂ„llet, sĂ€ger Anders Hedeborg.

De bĂ„da kommunalrĂ„den menar att anstĂ€llning av en lokalstrateg Ă€r en del i planen. Lokalstrategens uppdrag bestĂ„ av tre olika delar – att se över förvaltningsavtalet mellan kommunen och VFAB (Vadstena Fastighets AB), att se över underhĂ„llsbehovet samt att se över kommunens lokalförsörjning.

– Vi arbetar med de hĂ€r lokalfrĂ„gorna, sĂ€ger Hedeborg.

I rapporten har det uppskjutna underhÄllet berÀknats till 66 miljoner kronor.

– Det Ă€r en schablonsiffra och vi kan inte bedöma om den siffran Ă€r riktig, sĂ€ger Peter Karlsson.

De tar ÀndÄ sjÀlva fasta pÄ den siffran utifrÄn sitt resonemang kring fastighetsunderhÄllet.

– Det Ă€r det sammanlagda underhĂ„llsbehovet, men flera av de hĂ€r fastigheterna kommer vi att avyttra, sĂ€ger Hedeborg och fortsĂ€tter:

– Vi bygger ocksĂ„ nya lokaler och lĂ€mnar lokaler som sedan kan sĂ€ljas.

Kommunen har för avsikt att sĂ€lja en del av sitt fastighetsinnehav och i och med det faller underhĂ„llsbehovet för dessa bort. Fastigheter som ska sĂ€ljas framöver Ă€r den dĂ€r förskolan Solrosen lĂ„g och polishuset nĂ€r FolktandvĂ„den kan flytta in i det nya vĂ„rdcentrum som Region Östergötland ska bygga.

I majoritetens budget för 2020 Àr 7,5 miljoner avsatta till underhÄll och tidigare beslut finns tagna rörande upprustning av Petrus Magni skola, simhallen och Mauritzonska fastigheten.

– Det Ă€r 45 miljoner som Ă€r avsatta och som ska rĂ€knas bort frĂ„n de 66 miljonerna, sĂ€ger Anders Hedeborg.

UtifrÄn detta menar de att en mer realistisk berÀkning av underhÄllsbehovet för de nÀrmaste fem till tio Ären hamnar pÄ mellan 20 och 30 miljoner kronor, inte 66 miljoner.

– Vi har ett underhĂ„llsbehov pĂ„ 66 miljoner, men frĂ„n det ska man bortrĂ€kna försĂ€ljningar, avyttringar och redan beslutade underhĂ„ll, sĂ€ger Hedeborg.

Karta: Vadstena kommun
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!