Nu turnerar de med sin forskning

Kommunala verksamheter i lokalsamhÀllet hanterar dagligen frÄgor som rör demokrati, vÀlfÀrd och hÄllbar utveckling. DÀr Àr Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) en viktig aktör.

Anders Hedeborg (S), styrelseordförande i Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet tillsammans med Martin KlinthÀll som Àr förestÄndare för CKS.

Anders Hedeborg (S), styrelseordförande i Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet tillsammans med Martin KlinthÀll som Àr förestÄndare för CKS.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-10-08 10:00

Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet Àr ute pÄ informationsresa i lÀnets kommuner. Först ut var Vadstena kommun som fick besök av CKS förestÄndare Martin KlinthÀll och Anders Hedeborg (S), Vadstenapolitikern som sedan ett och ett halvt Är tillbaka Àr ordförande i styrelsen för CKS. PÄ sina kommunbesök ska de bÄda informera om CKS forskning och uppdrag.

– VĂ„rt uppdrag Ă€r att bedriva kommunrelevant forskning, sĂ€ger Anders Hedeborg.

Forskning bedrivs inom tre olika forskningsfĂ€lt: lokal politik och demokrati, lokal styrning, organisation och vĂ€lfĂ€rd samt lokal utveckling och samhĂ€llsplanering. Exempel pĂ„ forskning inom nĂ€mnda forskningsfĂ€lt kan vara politiskt deltagande och förtroendevaldas villkor, rĂ€ttssĂ€kerhet eller hur korruption bekĂ€mpas. 
CKS verksamhet och forskning sker i dialog med kommunerna.

– Det Ă€r forskning och samverkan som Ă€r vĂ„rt uppdrag, sĂ€ger Martin KlinthĂ€ll.

Forskningen bedrivs ofta interaktivt och i samverkan med kommunala och kommunrelaterade verksamheter för att skapa förutsÀttningar för ett ömsesidigt lÀrande och för att sÀkerstÀlla forskningens relevans.
– Det ska vara pĂ„ en nivĂ„ dĂ€r det Ă€r relevant för alla kommuner i landet, sĂ€ger han.

Viss forskning med internationella jÀmförelser görs, men den huvudsakliga forskningen rör svenska kommuner och deras förutsÀttningar.

– Och dĂ€r har Östergötlands kommuner lite försprĂ„ng, sĂ€ger Hedeborg.

I och med att universitetet finns i Linköping och att Östergötland har bĂ„de stora och smĂ„ kommuner finns goda förutsĂ€ttningar för jĂ€mförande studier inom lĂ€net.

För att förklara forskningens kommunnytta tar Martin KlinthÀll ett projekt som planeras som exempel.

– Hur man samverkar mellan kommuner för att klara vĂ€lfĂ€rdsuppdraget, sĂ€ger han.

Det kan röra sig om gemensamma lösningar för vatten- och avlopp, IT, gemensam upphandling eller liknande som kan vara kostnadseffektivt, men forskningen kan Ă€ven titta pĂ„ problem som kan uppstĂ„ i samverkan. 

– SocialtjĂ€nsten blir en sĂ€rskild utmaning, sĂ€ger han och pĂ„pekar att risker dĂ„ finns med minskat brukarinflytande.

CKS kan i sÄdana projekt bidra med kunskap och bedriva forskning och verksamheterna ute i kommunerna kan bidra tillbaka med sina erfarenheter.

Att skapa möten och kunskapsutbyte Àr ytterligare ett av verksamhetens syften och seminarier hÄlls i lÀnets olika kommuner.

– Vi spelar en viktig roll nĂ€r det gĂ€ller kompetensutveckling, sĂ€ger KlinthĂ€ll

I dag har CKS 13 samarbetskommuner och sedan 2017 Ă€r Region Östergötland ocksĂ„ en samarbetspartner. Kommunerna representeras i styrelsen för CKS. Anders Hedeborg har varit styrelseordförande sedan maj 2018.

– Att ha en styrelse som bestĂ„r av bĂ„de representanter frĂ„n kommunen och frĂ„n Linköpings universitet gör att kopplingen till verkligheten ute i kommunerna hela tiden finns, vilket Ă€r bra utifrĂ„n forskningens samhĂ€llsnytta, sĂ€ger Hedeborg.

Förtroendevaldas villkor Àr ett av de omrÄden som forskarna tittar pÄ.
Förtroendevaldas villkor Àr ett av de omrÄden som forskarna tittar pÄ.
CKS

Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) Àr ett centrum för forskning och samverkan vid Linköpings universitet.

MÄlet för Àr att utveckla och fördjupa kommunstrategiskt relevant kunskap som ska vara till stöd för en lÄngsiktigt hÄllbar samhÀllsutveckling.

CKS ska fungera som en mötesplats för forskare och företrÀdare för kommuner och relaterade organisationer.

Forskning sker i interaktion med kommuner, vilket bidrar till att göra forskningen relevant och gör att resultaten kommer till nytta.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!