S-politikern: utvisa tiggare efter 3 månader

Agera mot parallellsamhället och tiggeriet. Det är budskapet från ett antal östgötska S-politiker, däribland Vadstenas Anders Hedeborg.

Anders Hedeborg (S) vill att Sverige agerar i tiggerifrågan.

Anders Hedeborg (S) vill att Sverige agerar i tiggerifrågan.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-10-07 12:00

Det har vuxit fram ett parallellsamhälle i dagens Sverige där människor lever utan bostad, utbildning och jobb. Tiggeri, barnarbete och prostitution är ytterligare delar. Det menar ett antal östgötska S-politiker, däribland Anders Hedeborg från Vadstena, i en debattartikel i Aftonbladet. De föreslår att krav införs så att EU-medborgare som kommer hit ska anmäla sin närvaro och att de max får stanna i tre månader. Sedan måste de visa att de har arbete och bostad.

– Vi vill lyfta den här frågan från lokal nivå till nationell. 290 kommuner kan inte agera olika och Sverige behöver agera mer inom EU för att få andra länder att ta ansvar för sina egna medborgare, säger Anders Hedeborg.

Andra partier har föreslagit tiggeriförbud, varför är er lösning bättre?

– Jag förstår de människor som kommer hit och tigger, men vi behöver hitta en bärkraftig lösning på problemet att det byggs upp ett parallellsamhälle. Jag tror inte att ett tiggeriförbud är den bästa lösningen på det samhällsproblemet, säger Anders Hedeborg.

Handläggningstiderna hos Migrationsverket och migrationsdomstolarna har varit långa. Hur ska de också kunna hantera alla de här ärendena om ert förslag går igenom?

– Det här ställer krav på att man ska ha rätt att få sin sak prövad i domstol. Då kommer vi att få ordna fram de resurser som krävs. Men en av de viktigaste delarna är att Sverige agerar mer inom EU och får varje land att ta ansvar för sina medborgare, säger Anders Hedeborg.

S-politikerna lägger fram förslag för att hantera tiggeriet och det parallellsamhälle som de anser vuxit fram.
S-politikerna lägger fram förslag för att hantera tiggeriet och det parallellsamhälle som de anser vuxit fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!