50 Är senare kör Bosse Marknadsnatta igen

Hösten 1969 körde Bosse Karlsson sin första rallytÀvling, Marknadsnatta i SkÀnninge. Nu, 50 Är senare, kör han igen.

Bosse Karlsson körde sin första biltÀvling för 50 Är sedan, 1969, i Marknadsnatta. PÄ lördag kör han tÀvlingen igen, i sin Golf.

Bosse Karlsson körde sin första biltÀvling för 50 Är sedan, 1969, i Marknadsnatta. PÄ lördag kör han tÀvlingen igen, i sin Golf.

Foto: Peter Calén

Rally2019-10-23 07:00

– Första tanken var att jag skulle bygga en likadan bil som jag hade dĂ„. Men tiden rĂ€ckte inte riktigt till, sĂ€ger han och ler.

Redan nÀr man kör upp pÄ vÀgen mot det lilla huset en bit utanför SkÀnninge förstÄr man vad Bosse Karlssons stora passion Àr.

Det stÄr en halvbyggd bil dÀr, det stÄr nÄgra karosser under trÀden, ett par fÀrdiga folkracebilar trÀngs bredvid varandra.

Bilsport har alltid varit hans stora intresse.

Han berÀttar hur det började den dÀr hösten för 50 Är sen.

– Man hade ju Ă„ren innan varit ute och tittat pĂ„ rallytĂ€vlingar och kort efter att jag tog körkort 1966 sĂ„ hĂ€mtade jag ut en tĂ€vlingslicens, för jag ville testa att köra sjĂ€lv.

Det tog tre Ă„r innan drömmen det blev verklighet. DĂ„, nĂ„n gĂ„ng pĂ„ hösten 1969, satte han sig i sin Saab -96 och skulle köra sin allra första tĂ€vling. 

Marknadsnatta med start och mÄl i SkÀnninge.

– Bilen var tvĂ„takt, trevĂ€xlad och utvecklade otroliga 38 hĂ€stkrafter. Men man tyckte ju att det gick fort dĂ„, sĂ€ger han och ler. Jag minns att vi bara hade bilens egna trepunktsbĂ€lte pĂ„ oss. Och hjĂ€lm. NĂ„gra andra sĂ€kerhetsanordningar fanns inte.

– Det har utvecklats lite sen dess.

Dessutom tog man alltid tÀvlingsbilen till tÀvlingen. SlÀpkÀrror var vÀldigt sÀllsynt.

– Vi var ett stort gĂ€ng frĂ„n Linköpings MS som Ă„kte pĂ„ tĂ€vlingarna tillsammans. Om nĂ„gon hade lyckats lĂ„na en slĂ€pkĂ€rra sĂ„ var det alltid den som hade sĂ€mst bil efter tĂ€vlingen som fick anvĂ€nda kĂ€rran. Men jag behövde aldrig det, min bil höll ihop bra och jag har aldrig varit ute för nĂ„n rejĂ€l krasch pĂ„ tĂ€vling.

Efter ett par Är "vÀrvades" han över till MSK Kvarnvingarna i Mjölby och har varit kvar dÀr sen dess. Förutom att sjÀlv tÀvla i rally, folkrace och racing, och att cykla tio VÀtternrundor, har han följt sina tre söner, Peter Frössling, Jonas Karlsson och Martin Karlsson, nÀr de tÀvlat.

SÄ bilsport har följt med hela hans liv.

– Vad som Ă€r sĂ„ roligt? FrĂ€mst Ă€r det nog det sociala. Jag gillar verkligen folket runt sporten och vi har sĂ„ jĂ€kla kul nĂ€r vi Ă€r ute och tĂ€vlar. Sen gillar jag sjĂ€lvklart att köra bil sĂ„ fort som möjligt ocksĂ„, sĂ€ger han och ler.

I Är har det blivit ett 15-tal tÀvlingar, i rally och folkrace, och i helgen som gick blev det en andraplats i veteranklassen i LÀngbergssprinten i Linköping. Han skrattar och sÀger:

– Än sĂ„ lĂ€nge hĂ€nger jag med, sĂ„ de blir nog inte av med gubben Ă€n pĂ„ ett tag.

Han tillhör ocksÄ en kompisgrupp som kallar sig Rallygubbar och som trÀffas en gÄng i mÄnaden för att fika. Nu kan de vara över 80 personer vissa tillfÀllen, berÀttar han.

– Det började med att Henry Liljesson och Berndt Carlsson trĂ€ffades pĂ„ Biltema i Linköping dĂ„ och dĂ„ för att fika. Sen har det vĂ€xt och vĂ€xt och blivit jĂ€ttestort. Det Ă€r fantastiskt kul. Ett par gĂ„nger om Ă„ret ordnar de resor till olika platser, ibland har det varit förelĂ€sningar dĂ€r vi haft besök av profiler inom sporten.

Nu vĂ€ntar som sagt Marknadsnatta - igen. Bosse har med sig kartlĂ€saren Thomas Jörtell i sin VW Golf och de kör i klassen Grp E, otrimmade bilar. 

– Det Ă€r första sĂ€songen vi kör tillsammans och det har fungerat jĂ€ttebra frĂ„n första stund.

NÄgot uppsatt mÄl för placering i tÀvlingen har de dock inte.

– Jag kĂ€nner nog att det viktigaste för mig Ă€r att komma i mĂ„l nu nĂ€r jag firar ett jubileum. Samtidigt vet jag ju hur det blir, nĂ€r man vĂ€l sitter dĂ€r bakom ratten sĂ„ vill man ju satsa och vara sĂ„ snabb som möjligt.   

Bosse Karlssons första biltÀvling, Marknadsnatta 1969, slutade med en 14:e plats och en liten, liten pokal.
Bosse Karlssons första biltÀvling, Marknadsnatta 1969, slutade med en 14:e plats och en liten, liten pokal.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!