Aaltonen har koll på Villas skyttar.

Desto svårare motståndet är desto mer taggad blir Jussi Aaltonen. För det är då han känner att han kan spela en avgörande roll. Mot Villa krävs det att IFK-målvakten är på topp.

Jussi Aaltonen triggas av att spela de jämna matcherna. Det är då han känner att han kan göra skillnad. Mot Villa lär IFK-målvakten inte få stå sysslolös.

Jussi Aaltonen triggas av att spela de jämna matcherna. Det är då han känner att han kan göra skillnad. Mot Villa lär IFK-målvakten inte få stå sysslolös.

Foto: Thomas Augustsson

Bandy2019-11-20 10:00

En spelare gör inget lag sägs det. Men få positioner i ett lag är så utsatta som målvaktens. Medan en forward kan missa tio frilägen och ändå bli matchhjälte om han gör mål på det elfte så räcker det att man som målvakt gör ett misstag för att bli syndabock. 
Men det där är inget som IFK Motalas målvakt Jussi Aaltonen bryr sig om. Han bara ler när målvaktens utsatta position kommer på tal. 
–  När man var yngre så kände man mer press att prestera bra och vinna mot de lag som vi förväntades slå, säger Jussi under tiden som han tar på sig ena benskyddet. 
När det är på plats fortsätter han:
– Sen är det ju mentalt. Man snäppar ju upp sig ju bättre motståndare man möter. Jag vill ju spela jämna matcher. Det är det som triggar mig. Det är då man känner att man kan göra skillnad. 

Jämna matcher var det ja, Tittar man tillbaka på de senaste säsongerna så har det spelmässigt inte varit så jämnt när IFK gästat Villa de senaste säsongerna. 
Jussi ler lite snett åt påståendet att han troligt kommer få betydligt mer att göra än kollegan i Villa-målet. Men att Villas skyttar skulle vara svårare att få stopp på än andra lags kan han inte se.
– Jag vet inte om de är svårare att stoppa än andra lag. Tidigare var den svåra att hålla koll på David Karlsson, han gjorde mål från alla möjliga vinklar. Nu är det väl mer Joakim Andersson som är den farligaste som skapar mycket frilägen med sin fart, säger Jussi. 
Just Andersson har Jussi ett litet mentalt övertag på. I alla om Villa skulle få straff. För när de ställdes mot varandra på försäsongen så räddade han. 
Och inför varje match går han igenom motståndarlagens skyttar ihop med IFK:s målvaktstränare Stefan Lönn. 
–  Stefan brukar ha koll på deras skyttar. Sen tittar jag på alla matcher och kollar hur de olika lagens skyttar brukar göra. Det kan handla om var de brukar vilja stå när de ska skjuta hörnor eller var de brukar skjuta. 

I IFK så var det efter matchen mot Edsbyn frågetecken kring Elias GIllgren som då fick en klubba i ansiktet. Efter behandling med laser så har dock svullnaden gått ner och Gillgren finns med i truppen mot Villa. 
Det gör också Vitaliy Klyushanov som var sjuk senast. 
Däremot var det på tisdagen osäkert om förkylde Niklas Ögren ska kunna spela.
– Vi får se i morgon vad vi ställer upp med för lag, säger IFK-tränaren Mattias Sjöholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!