Glödhet vecka för idrotten i Motala

En onsdag i idrottsheta november var Motala med på både sidan 377 och 378 på text-tv. Jag håller med Johan Orrenius, det var stort.

Lagkaptenen Simon Karlsson har varit en viktig kugge hela säsongen för Motala AIF. Sista matchen i höst spelas nu på söndag på Sollentunavallen och en division 1-plats finns i potten i kvalet.

Lagkaptenen Simon Karlsson har varit en viktig kugge hela säsongen för Motala AIF. Sista matchen i höst spelas nu på söndag på Sollentunavallen och en division 1-plats finns i potten i kvalet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Sport2019-11-09 10:00

Uppmärksamheten på riksnivå var häftig, det märktes att många i landet följde Motalaidrottens draman. När det var lite uppochnedvända världen med fotbollskval i minusgrader utomhus, och bandypremiär inomhus i en plusgrad under tak i Småland.

I detta skyltfönster gick Motalas lag fram starkt i början, 1-0 till Maif på IP och så småningom även 1-0 till IFK borta mot Vetlanda. Det höll inte hela vägen som ni vet. Maif tappade till 1-2 mot Sollentuna och IFK förlorade "hedersamt" med 2-3 mot VBK.

Men det kommer nya chanser och med lika hett läge den här helgen tror jag att det vänder till dur. Om vi tar fotbollen först så tror jag att Maif kan vända och gå upp av egen kraft i returen. Jag baserar det på att Sollentuna har en negativ press på sig, det blir bara lättnad om hemmalaget klarar det. Sedan var Maif bra stora delar av hemmamötet. Först perfekt kontroll i 60 minuter och sedan en kvarts stark forcering på slutet. Det var värt mer än ett mål. Sollentuna hade en period på 20 minuter när Maif tappade lite fokus. Inte mycket mer.

Jag tror på Maif som har ett "Busterjubel" i sikte, men mycket handlar om att få första målet. Jag vet att det är ett vågspel med bytena när bara tre tillåts, men jag vill ändå se Ivan Rako och Pontus Eriksson komma in tidigare i matchen. Sedan finns det en livlina i att bli bäste förlorare när Karlstadslagen lär gå ihop, vilket gör att det finns gott hopp om ettan 2020 i Motala även om Maif förlorar. Det ser bra ut.

Parallellen mellan Christer Persson och Mattias Sjöholm, Maifs och IFK:s tränare, är att de inte kastar om i laget i onödan. Samma startelva genom hela kvalet är respekt i Maif och Sjöholm ändrar heller inte om han inte tvingas till det. De positioner som det rullas runt på ser han till att det verkligen rullas på, när det nu är bandybyten, men annars tror jag långsiktigt att det är rätt. Bra att spela samma spelare på samma positioner över tid.

Det som skiljer är att Persson ofta pratar om vikten av att anpassa sig efter motståndaren och kunna spela på olika sätt, medan Sjöholm ofta pratar om att laget ska göra "sin grej", oavsett vem man möter. Men jag vet att Sjöholm scoutar andra lag minutiöst och han har förstås stenkoll på lördagens motståndarlag Sandviken. "Det är några spelare av yppersta världsklass vi möter", säger IFK-tränaren.

Vad jag tror? IFK Motala vinner med ett par mål.

Jens Bollius ser fram emot en ny helg med intressanta Motalamatcher. Nu kan det bli segrar för både IFK-bandyn och Maif-fotbollen.
Jens Bollius ser fram emot en ny helg med intressanta Motalamatcher. Nu kan det bli segrar för både IFK-bandyn och Maif-fotbollen.
Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!