"Blir roliga matcher, med mycket känslor"

Renato Rako har upplevt massor i Motala AIF. Men aldrig spelat ett kval. Nu är han redo för ett nytt äventyr mot ettan.

Renato Rako har upplevt mycket i Motala AIF, men aldrig ett kvalspel. Han ser fram emot mycket känslor när mycket står på spel i matcherna. "Roligt", säger 28-åringen.

Renato Rako har upplevt mycket i Motala AIF, men aldrig ett kvalspel. Han ser fram emot mycket känslor när mycket står på spel i matcherna. "Roligt", säger 28-åringen.

Foto: Jens Bollius

Fotboll2019-10-18 09:00

– Jag vinner ju hellre serien och går upp den vägen, men det här blir roliga matcher. Mycket känslor där mycket står på spel, säger 28-åringen.

Renato Rako har massor av minnen från sitt fotbollsliv där han spelat för Motala AIF ända sedan han var knatte. Bara några utlåningar till IFK Motala och LSW har det blivit.

Annars är Maif laget i hans hjärta, klubben där han vuxit upp med kompisarna. 

Han har haft anbud från andra klubbar, men sett det meningslöst att byta klubb till något annat på samma nivå i ettan eller tvåan.

– Jag har tyckt att det ska vara något avsevärt bättre om jag ska flytta, har han sagt tidigare.

Vad säger du nu om framtiden?

– Jag vet inget om den. Jag tänker bara en vecka framåt i taget. Jag har kontrakt med Maif nästa år också.

Skulle det här Maiflaget hålla i ettan?

– Vi skulle behöva förbättra en del saker, men jag tycker inte att det skiljer så mycket mellan tvåan och ettan, säger Renato.

Storebror Rako har spelat i Maifs A-lag i elva år och höjdpunkten hittills är när han var med och tog Maif från tvåan till ettan förra gången, under tränaren Lennart "Kral" Andersson.

Det var 2013 som Maif vann serien och vann Östgötacupen efter finalseger mot IFK Norrköping. Sedan kom laget högt upp i söderettan 2014.

– Fotboll är roligt när det går bra. Folk tippade oss i botten då, men jag tycker att vi var bättre än de flesta lagen.

Efter årets vårsäsong i tvåan, när Maif spelade mycket oavgjort, var det också få som trodde på laget i toppen. Men till slut slutade Maif tvåa och nu väntar kvalet mot Ytterhogdal och Karlberg där motståndarlagen börjar kvalgruppen i Härjedalen nu på söndag.

Renato Rako tycker att det finns mycket att hylla i Maif, som Ahmed Qasem och Jesper Adolfsson som båda gjort sin första seniorsäsong och som tränaren Christer Persson.

– Han är skicklig, Christer. Lagen vi möter spelar alltid exakt så som han pratat om innan. Nu har han satt grunderna till ett nytt Maif och vi har trott på det från början, säger Renato Rako.

Personligt: Namn: Renato Rako. Ålder: 28 år. Bor: Lägenhet på Zederslund. Familj: Två bröder, mamma och pappa, sambon Felicia. Yrke: Studerar till lärare, och jobbar på Vätternskolan. Fritidsintressen: Spela tennis, hänga med kompisar. Drömresemål: New York. Blir glad av: När Inter vinner. Blir irriterad på: När jag själv förlorar. Lyssnar på: Hip hop. Bästa tv-program: Friends. Favoritlag: Inter.

Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!