De sämre lagen som är viktigast

Bra mot bra lag. Dåliga mot dåliga lag. Den strofen känner ni igen om IFK Motala. Det tycks vara det som gäller även i vinter.

"Bra mot bra lag. Dåliga mot dåliga lag. Den strofen känner ni igen om IFK Motala. Det tycks vara det som gäller även i vinter", skriver Jens Bollius.

"Bra mot bra lag. Dåliga mot dåliga lag. Den strofen känner ni igen om IFK Motala. Det tycks vara det som gäller även i vinter", skriver Jens Bollius.

Foto: Jens Bollius

Bandy2019-10-13 11:00

När man först får se IFK Motala vara fullständigt ofarligt mot Frillesås och sedan några timmar senare ser Neftyannik leka med AIK i en kvartsfinal är det omöjligt att förstå att samma IFK tidigare i veckan var en straffmiss från att ta poäng mot detta ryska storlag.

Men ni vet hur det är i tennis. Man spelar bättre mot bra spelare, och sämre mot någon som inte är lika bra. Det är svårt att själv sätta fart. Så är det med IFK Motalas bandylag. IFK kan med sin lagmaskin mäta sig med bra lag, genom att anpassa sig. Men mot lag som backar hem och inte sätter fart, då blir IFK-maskinen också på lågvarv och styrkan med att inte ha individer som sticker ut blir då en belastning. Det blir helt uddlöst.

IFK är bra på att dra ned på tempot mot bra lag, men sämre på att dra upp tempot när det behövs.

Mattias Sjöholm håller med: "Vi vill ju bli bättre på att styra, föra spelet och sätta farten själva. Men vi kan ju bara prata om det när vi har rink hemma. Vi kan bara träna på det på matcherna".

Ja, det är ett faktum att IFK Motala inte har förutsättningarna när den stora isen i Motala kommer först till seriestart, om inte senare. Det är också bandyns dilemma just nu, hur olika lagens vardag är.

Lag med fina hallar, eller med hallar som har stor is året om, tävlar med lag som samtidigt är på rink och barmark. IFK Motala är inte ensamt bland de olyckligt lottade. Frillesås är även i år osäkert på om Sjöaremossen har is i tid, och där finns ingen hall på gång alls. Stockholmslagen får också leva i kappsäck.

Det är därför bandyns fokus måste vara på de som inte har de närmaste åren. De som har sina stjärnuppställningar och arenor att träna på klarar sig, jag lovar. De kommer fortsätta leverera den fantastiska bandyn vi fått njuta av i World cup. Det är utomhusverksamheterna som bandyn måste vänta in och få med sig in i en ny tid. Att låta klubbar som Motala och Frillesås få tid att haka på i elitserien.

Jag tycker därför att elitserien inte ska börja förrän någon vecka in i november. Före det räcker det med turneringar. Som jag brukar säga: Intresset för även Villa kommer att gå ned om Villa inte har tillräckligt många att mäta sig mot.

IFK Motala har fått mycket lovord under World cup, men insatsen mot Frillesås gör att jag devalverar laget lite inför elitserien. Det blir en nöt att knäcka att ha högre krav på sig. Laget har två ansikten, fortfarande.

Bandyn ska inomhus, men måste få med sig så mycket som möjligt av utomhusbandyn.
Bandyn ska inomhus, men måste få med sig så mycket som möjligt av utomhusbandyn.
Karta: Göranssons Arena Sandviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!