Föreningarna viktigast för nya fritidschefen

Hon har dansat klassisk balett i 13 år och hon har testat MMA. Nu kommer en ny utmaning för Hannah Gruffman som är ny fritidschef i Motala kommun.

Man ska leva som man lär och självklart har nya fritidschefen Hannah Gruffman Move Motalas rörelseväska på kontoret. I sin nya roll vill Gruffman lyfta föreningslivet och de ideella krafterna.

Man ska leva som man lär och självklart har nya fritidschefen Hannah Gruffman Move Motalas rörelseväska på kontoret. I sin nya roll vill Gruffman lyfta föreningslivet och de ideella krafterna.

Foto: Jens Bollius

Sport2019-10-18 07:00

På idrottsfrukosten i fredags presenterade hon sig för idrottsföreningarna. Gruffman från Norrköping har varit kulturchef i tre år, men efterträder Åsa Grellsgård och är även ordinarie fritidschef sedan 1 oktober.

– Det är en organisationsförändring som påverkar oss alla. Ledningsgruppen är gemensam och vi ska alla tänka i termer om både kultur och fritid. Så det är en helt ny tjänst, säger Hannah Gruffman.

Betyder din nya roll ett närmare samarbete mellan kultur och idrott?

– Ja, man ska inte ställa de båda mot varandra i alla fall. Jag räknar med att hitta beröringspunkter. Båda handlar om människors själ, engagemang och fritid, säger Gruffman.

Finns det något idrotten kan lära av kulturen?

– Ja, kanske. Kulturen kan konsten att överleva på noll och intet. Kulturen kan skapa saker ur ingenting. Jag vet att idrottsrörelsen kan det mycket också, men det är en sak jag tänker på.

Hannah Gruffman är uppvuxen i Linköping. Hon testade sporter som fotboll och judo under uppväxten, men har egentligen aldrig haft idrotten särskilt nära sig. På frågan om favoritlag leker hon med ord och svarar ättikslag.

Men hon höll på med klassisk balett i 13 år och för en oinvigd låter det som fysisk ansträngning. Gruffman lever också som hon lär som fritidschef och vet att en kropp behöver träning för att må bra. Självklart har hon Move Motalas "rörelseväska" i högsta hugg på kontoret i Motalas stationshus, både för sig själv och sina medarbetare.

Hon påpekar också: 

– Jag har ju i vuxen ålder tränat MMA. Roligaste jag gjort! Hamnade på det tack vare min lillebror som tränade thaiboxning för fem år sedan, men på grund av ett diskbråck fick jag pausa det. I dag cyklar jag mycket, har ingen bil så jag tar cykeln överallt.

Hannah Gruffman har följt Motalas idrottsliv lite från sidan när hon varit kulturchef. 

– Jag är imponerad av Motalas idrott. Det finns mycket olika saker på olika nivåer. Fascinerande mycket verksamhet att upptäcka, säger fritidschefen.

– Det gäller att se vad som engagerar nu och i framtiden. Jag gillar ju nya saker, som Blackhawks och den amerikanska fotbollen som kommit in. Det är häftigt.

Hannah Gruffman vill i sin nya roll lyfta föreningslivet. Det är en fantastisk tillgång med ideella krafter och det är en viktig fråga för kommunen att underlätta för föreningarna.

– Allt handlar om ekonomi, men för mig gäller det att vara pedagogisk mot politikerna när det gäller föreningslivets betydelse, säger Gruffman.

Till politikerna som bestämmer ska det poängteras hur viktig idrotten är för samhällsprojektet. Det handlar om folkhälsa och själslig påfyllning.

– Jag ser bara positiva saker i idrotten. Det här senaste med Samsyn till exempel. Det visar att idrotten kommit en bit på väg där man kan förena olika idrotter.

Hannah Gruffman är i gång och jobbar med ett idrottspolitiskt program som ska vara klart inom ett år. Ett program som ska visa Motalaidrottens långsiktiga vilja och hon hoppas att det blir något som alla står bakom.

– Inkludering blir jätteviktigt, att idrotten når ut till alla. Där har idrotten ett försteg mot kulturen, idrotten är mer lätt-tillgänglig.

Gruffman ser också med tillförsikt på vad som kan komma till idrotten tillsammans med Lalandia.

– Lalandia kommer att ge en enorm möjlighet. Det händer mycket i Motala och vi har fem spännande år framför oss. Vi kommer att växla upp, säger Hannah Gruffman.

Hanna Gruffman ser framåt och gillar nya saker. Amerikansk fotboll och Blackhawks tycker hon är ett nytt häftigt inslag i Motalaidrotten.
Hanna Gruffman ser framåt och gillar nya saker. Amerikansk fotboll och Blackhawks tycker hon är ett nytt häftigt inslag i Motalaidrotten.
Blir glad av fina samtal

Namn: Hannah Gruffman. Ålder: 45 år. Bor: Lägenhet i Norrköping. Familj: Två döttrar och tre katter. Singel. Yrke: Kultur- och fritidschef. Fritidsintressen: Torpet, hänga med kompisar, byggen och målning, vegansk matlagning. Förebilder: Begåvade kvinnor som tar plats. Drömresemål: New York. Blir glad av: Mina barn, fina samtal, folk som bryr sig för att göra världen bättre. Irriterad på: Oförstånd, bakåtsträvare, insiktslöshet. Okänd talang: Tillverkar egen målarfärg till ommålningsprojekt.

Karta: Motala station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!