Kommunen nobbar Piraternas krav

3,4 miljoner kronor vill Piraterna ha av kommunen för skötseln av arenan. Kommunen nobbar. "Finns inga avtal", säger Kåre Friberg (M).

3,4 miljoner kronor har Piraterna skickat fakturor på till kommunen. Men Motala kommun tillbakavisar speedwayklubbens krav för skötseln av Duntebergets arena.

3,4 miljoner kronor har Piraterna skickat fakturor på till kommunen. Men Motala kommun tillbakavisar speedwayklubbens krav för skötseln av Duntebergets arena.

Foto: Peter Calén

Speedway2019-10-14 17:45

Sporten berättade i förra veckan om att Piraterna tycker att det är Motala kommun som är skyldig Piraterna pengar, inte tvärtom. Piraterna vill ha betalt för att klubben skött en kommunal anläggning i två år.

Men kommunalrådet Kåre Friberg (M) tillbakavisar kraven.

– Det måste finnas avtal och vi har inga avtal med dem. Sedan kan man inte ta betalt för ideella krafter, det är ju det som idrotten bygger på. Att fakturera för ideellt arbete är inte rimligt, och kommunen har ju hjälpt Piraterna med flera miljoner, säger Friberg.

Piraterna och kommunen lyckades efter kommunens köp av fastigheterna på Dunteberget aldrig komma överens om ett hyresavtal. Nu väljer alltså ändå Piraterna att agera.

Piraterna har skickat fakturor till kommunen på totalt 3,4 miljoner kronor. Det rör sig om kostnader för arbetsinsatser, men också maskiner, el och material. Från kommunens sida menar man att det här handlar om drift- och investeringskostnader, kostnader som kommunen inte är intresserade av att betala.

– Det är väl en chansning från deras sida. Men det finns inga avtal mellan kommunen och Piraterna som styrker att kommunen skulle stå för det här, säger fastighetsförvaltningschef Carl Melin.

Kommunen har därför i ett skriftligt formellt svar till Piraterna bestridit de båda fakturorna på 1,8 respektive 1,6 miljoner kronor.

– De debiterar oss när det inte finns ett avtal. Då kan inte vi betala, oavsett om det fanns ett avtal så är kostnaderna förenade med verksamhetsdrift och inget som Motala Kommun skulle betala ändå. Dock kan man söka bidrag hos Fritid för drift och underhållskostnader, säger Carl Melin.

Fredrik Fäldt, teknisk chef, konstaterar vidare:

– Piraterna debiterar oss för deras kostnader, men vi har ju samtidigt inte kommit överens om någon hyra. De har alltså inte betalat hyra under den här perioden, säger Fäldt.

Piraterna menar dock att det finns en muntlig överenskommelse om att Piraterna sköter speedwayanläggningen fram tills att det finns ett avtal.

Piraterna menar att en kommunal anläggning inte enligt lagen kan skötas av ideella krafter och pekar på isstadion som sköts av kommunala vaktmästare och Idrottsparken där Motala AIF sköter den tillsammans med kommunen.

Enligt Piraterna ska det ses som att kommunen har lagt ut skötseln på entreprenad till Piraterna under två år sedan anläggningen köptes av kommunen.

Karta: Dunteberget Motorstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!