Medaljsuccé för Västers i Para-EM

När Väster BTK:s Daniel Gustafsson vaknade så var hon långt ifrån säker på att ta sig till slutspel i Para-EM i bordtennis. När dagen var slut hade han säkrat en medalj. Precis som sina tre klubbkamrater.

Daniel Gustafsson började dagen tveksamt till om han skulle klara att ta sig till slutspel. När dagen var slut hade han säkrat en EM-medalj.

Daniel Gustafsson började dagen tveksamt till om han skulle klara att ta sig till slutspel. När dagen var slut hade han säkrat en EM-medalj.

Foto: Thomas Augustsson

Bordtennis2019-09-17 21:18

Fyra säkrade EM-medaljer inom loppet av en timme. Ja, det var vad Västers BTK:s kunde räkna in under den andra dagen av Para-EM i Helsingborg. 
För samtliga klubbens fyra EM-spelare, Alexander Öhgren, Daniel Gustafsson, Emil Andersson och norska nyförvärvet Aida Dalen är klara för onsdagens semifinaler. 
– Bara det är helt sjukt. Hittills är det ju maximal utdelning när det gäller medaljchanser, säger Västers lagledare och tillika den svenska förbundskaptenen Daniel Ellerman.
Det var inte bara att medaljerna var säkrade som menade var sjukt. Även resan de tre killarna i klubben tagit sig fram till semifinalerna bjudit på spänning i den högre skolan. Och vändningar av sällan skådat slag. 
Som  när  Alexander Öhgrens låg under med 6-2 i avgörande set mot polacken Nalepka. Sju raka poäng senare och matchern var vunnen. Av bara farten så vände Öhgren sen 0-1 i set till seger 3-1 mot i semifinalen motfransmannen Sylvain och säkrade medaljen.
– Jag har ju vänt fler underlägen än jag har tappat och det är skönt att ha med sig i de här lägena. Det är aldrig slut innan det är slut, säger Öhgren.
Han fortsätter:
– Det känns ju väldigt bra att medaljen är säkrad. Nu möter jag storfavoriten Thomas Schmidberger i semifinalen. Men jag gillar ju att vara i underläge. Det har jag ju visat i dag, säger Öhgren och skrattar. 
 

Än mer spänning än Öhgren bjöd Emil Andersson på i sin kvartsfinal mot ukrainas Ivan Mai. Andersson ledde 2-0 i set. 
Tappade upp till 2-2 för att sen ta kommandot igen och gå fram till 10-7 och tre matchbollar i femte. Då tappade han fyra raka bollar och såg ut att tappa segern. Då tog han sig samman och visade mental styrka.
–  Jag gör ju min bästa serve i hela matchen då. Man vill ju bara vinna för alla på läktarna mer än för sig själv, säger Andersson. 
Till sist har vi Daniel Gustafsson. När han vaknade på tisdagsmorgonen var han inte alls säker på att det skulle bli något slutspel för hans del. För det krävdes det seger med 3-0 i sista gruppspelsmatchen. 
Det lyckades han nu med och efter att han tio timmar senare slagit ut ungraren Bereczki så var det en känslosam Gustafsson som berättade att en medalj var något han inte ens hade vågat hoppas på. Men också att den var betydde väldigt mycket.
– Jag trodde inte riktigt på att jag skulle lyckas ta medalj. Formen har inte riktigt känts bra, säger han och tystnar för någon sekund innan han fortsätter:
– En av mina bästa kompisar gick bort 29 maj och det har varit otroligt tungt efter det. Nu spelar jag för honom så att säkra en medalj är otroligt kul.

 

Emil Andersson bjöd på sanslös spänning i kvartsfinalen. Till slut var även han klar för semifinal.
Emil Andersson bjöd på sanslös spänning i kvartsfinalen. Till slut var även han klar för semifinal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!