Östergötlands idrottsförbund drog för ett par år sedan i gång det så kallade "Samsyn-projektet". Länsförbunden i fem olika lagsporter, bandy, fotboll, innebandy, handboll och ishockey, skrev under ett avtal där man enades om att barns dubbelidrottande skulle underlättas.

Ledare och klubbar ska inte pressa ungdomar att välja just deras sport utan det ska uppmuntras att barn och ungdomar håller på med flera olika idrotter.

–  Forskningen visar att mångsidig träning är bra och att det lättare blir skador av för ensidig träning. Man ska inte tvingas välja idrott, säger Hans Wetterhall, konsulent på Östergötlands idrottsförbund.

Men nu är det så att det är lätt att sitta på möten och underteckna papper och komma överens om saker. Uppgörelser som kanske ändå inte följs ute i "verkligheten".

Det är ändå föreningarna och inte förbunden, och föreningarnas aktiva och ledare, som formar sin egen verksamhet.

Därför vill idrotten sätta fokus på Samsyn-frågan mer i praktiken ute på fältet och där har östgötaidrotten nu i höst valt Motala som fokuskommun. Motala blir alltså testort för att underlätta ungdomars dubbelidrottande.

Ett inledande möte ska hållas torsdagen den 3 oktober.

– Kommunen ska vara med också och vi bjuder då in alla idrottsföreningar i kommunen, inte bara de här fem lagidrotternas föreningar, säger Hans Wetterhall och berättar att ytterligare några utbildningskvällar planeras.

Främst bedöms det här vara en ledarfråga och föräldrafråga. Att man har dialog med andra ledare i andra klubbar och förståelse för andra sporter. För att undvika krockar.

–  Man ska ha barnens bästa i centrum och inte låta barnen hamna i lojalitetskonflikter, säger Hans Wetterhall.