Nu måste alla hjälpas åt tillsammans

Tro mig. Det är inget nytt med oväder i Motala i november. Inget som gör någonting skandalöst. Kommunen, det är också vi alla tillsammans.

IFK Motala skrinnade ut på sin hemmabana på tisdagen igen. Nu gäller det att alla kraftsamlar för att konstruktivt komma vidare och ta ortens idrott in i framtiden.

IFK Motala skrinnade ut på sin hemmabana på tisdagen igen. Nu gäller det att alla kraftsamlar för att konstruktivt komma vidare och ta ortens idrott in i framtiden.

Foto: Thomas Augustsson

Bandy2019-11-20 07:00

Vi som minns snöovädret 1995, när allting lamslogs flera dagar och inget som var planerat gick att genomföra, vet att dåligt väder har staden Motala tagit sig igenom förr. Jag minns då hur folk ändå hjälptes åt i kaoset och hur man imponerades av att vissa bara ignorerade problemen och levererade ändå.  

Bandyn, och idrotten, har genomlidit vedervärdigt väder i alla tider. Det blir liksom bara lite hack i maskineriet. Ibland spelar man trots vädret och ibland ställer man in. Seglingen vet att det kan mojna i vindarna, triathlonen vet att det kan bli för kallt i vattnet, skidåkningen kan råka ut för både för sträng kyla och för milt så att snön smälter bort.

Bandyn vet att så länge den är utomhus kan det bli både snöskottning, "vattenpolo" och dåligt underlag. Eller så blir det magiskt underlag och atmosfär när vädergudarna vaknar på rätt sida. Men det är liksom sportens natur, när man ska harmonisera med just naturen.

Det har varit en flod av kommentarer på sociala medier de senaste dagarna där det skyllts på kommunen, att det är skandalöst att det inte gått att spela bandy. Precis som att kommunföreträdare kan rå över vädret.

De som klagar på kommunen menar förstås att kommunen är ansvarig för en undermålig anläggning och för att det inte byggts en bandyhall. Med hall hade man kunnat strunta helt i väderleken.

Ja, det är möjligt att politiker och tjänstemän klantat till det. Att de antingen inte kunnat få fram tillräckligt bra/billiga hallförslag som kunnat klubbas igenom. Eller att de inte haft modet att ta beslut. Eller om det nu är så att de inte känt att opinionen funnits för bandyhall, att intresset i Motala i stort inte varit tillräckligt brett för en sådan investering.

Jag tycker dock det är att göra för lätt för sig att bara skylla på kommunen. Att Motala ännu inte har hall till ett av sina största idrottslag är allas fel. IFK, alla supportrar som tycker till på sociala medier, invånarna och företagen har också sin del i det.

Det som glädjer mig nu är att IFK-ledningen i kampanda och positivism ändå inte vill ge upp och planerar nya möten med alla politiska partier i Motala, för att visa på nytt att en bandyhall är något som stan har råd med. Skäll och gnäll ska inte kraften gå till nu utan alla som vill ha bandyhall måste gå till sig själv och tänka: Vad kan jag göra mer för att ge bandysporten ett väderskydd?

Krönikören Jens Bollius menar att kommunen är vi alla gemensamt. Nu gäller det att hjälpas åt för att skapa förutsättningar för idrotten.
Krönikören Jens Bollius menar att kommunen är vi alla gemensamt. Nu gäller det att hjälpas åt för att skapa förutsättningar för idrotten.
Karta: XL Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!