Viktigast för Persson, som än så länge bara har gjort dryga halvåret på sitt treårskontrakt, är att bygga långsiktigt.

– Givetvis vill vi vinna alla matcher, men viktigast för mig det här första året är att bygga en träningskultur, och identifiera vilka spelare i A-truppen och akademin som ska vara med framöver. Jag vill jobba in en spelidé långsiktigt som inte bara handlar om att vinna nästa match, säger ölänningen.

Maif har bytt tränare ofta de senaste åren, ibland oftare än säsongerna hunnit avlösa varandra. Men nu verkar det vara på allvar med långsiktigheten, både från tränarens sida och från föreningen.

Artikelbild

| Bara ett halvår har Christer Persson genomfört av sina tre år i Maif. "Vi har ett annat utgångsläge nästa år", säger han.

– Allting kommer att bli så mycket lättare nästa år, när vi har ett år tillsammans. Vi har ett ungt och utvecklingsbart lag, säger Christer Persson som inte har en tanke på att inte fullfölja sina tre år.

Hur ser du på att du nu är både tränare och sportchef?

– Det är inget jag eftersträvat själv, men när jag fick frågan är det klart att jag vill bidra. Det är kul att föreningen ger mig det här förtroendet. Jag har jobbat med de här frågorna i J Södra och har haft inblick i en akademi tidigare.

I sportgruppen som Persson ska leda ska personer från bredd, akademi och dam också ingå. Daniel Soner och Göran Ekh är redan klara och det ska komma in fler.

Artikelbild

| Besart Kalludra har passningsläggarens roll på Maifs mittfält och hoppas göra en matchvinnande assist på måndagen mot Newroz.

– Det blir ingen enmansshow utan vi ska jobba tillsammans, säger Christer Persson.

Tränaren tycker att det redan görs mycket bra i Maif och att det finns väldigt bra möjligheter för att nå högt och långt.

Artikelbild

| Besart Kalludra tränade hörnor på slutet av söndagens träning på IP.

Persson återkommer hela tiden till ordet träningskultur. Att det handlar om att jobba hårt varje dag för att bli bättre och att hitta ett eget driv hos varje individ.

– Då kan man nå hur långt som helst. Vi behöver i Maif skapa förutsättningar för en bra väg genom akademin och att det sedan finns en tilltalande miljö i A-truppen för de som når dit.

Persson säger att han har kontakter tagna med eventuella nyförvärv till nästa säsong och att han planerar hur gruppen kan bli starkare nästa år.

– Det behöver inte handla om en spelare till utan kanske en satsning på mat, eller någon ytterligare person kring laget. Så kanske man kan vara en färre i truppen i stället, funderar tränaren som har kontakt med IFK-bandyns gruppdynamikutbildare Per Gullbrand för ett tänkbart samarbete.

Christer Persson är stolt över att laget bara haft två avstängningar i år på 17 matcher. Det vittnar om disciplin i ett lag som ofta får kritik för att vara odisciplinerat.

Alla spelare är tillgängliga till måndagens bortamatch mot Newroz i Sätra i Stockholm. Vid seger närmar sig Maif andraplatsen ytterligare efter att Enskede förlorat i helgen.

– Det är ett starkt hemmalag vi möter, med individuell skicklighet. En tuff motståndare, säger tränaren som noterat att Newroz tagit 21 av maximala 24 poäng hemma och att laget nyligen slog tabellettan Haninge hemma med 4–2.

Apropå om Maif ska vara ett hemvävt lag eller med spelare hämtade utifrån så vill Christer Persson vara tydlig med att där han ska titta först är i den egna akademin.

– Men sedan kan det vara omständigheter vissa år som gör att man får lyfta blicken lite, säger han.

Angående de omtalade dåliga relationerna mellan klubbar i Motalafotbollen så har Persson hört det snacket, men inte upplevt det själv. Han noterar att det han varit inblandad i fungerat bra, som exempelvis när David Lantz släpptes till Boren och Jonathan Hellqvist gick till Mjölby AI.

– Samarbetsproblem är inget unikt för Motala, men vi får fördjupa samtal för att förbättra det. Bara att jobba på, säger Maiftränaren.