Tuff start för IFK Motala i cuppremiären

Tillbaka bland de stora och debut i Svenska cupens slutspel. Det blev en tuff uppgift för IFK Motala som slarvade i premiären.

Västerås SK, mesta mästarna, tog ledningen redan efter fyra minuter och avgjorde sedan cuppremiären mot IFK Motala redan i första halvlek. IFK agerade tamt bakåt i sin första match i Lidköping. Det straffade sig.

Bandy2019-09-27 17:51

Mesta mästarlaget, och SM-finalisten från Studenternas IP i våras, Västerås SK gjorde mål omedelbart i Lidköping arena och vann till slut med 6-0.

– Det var tråkigt. Lite delad känsla. Vi gör många bra saker på en timme, men tråkigt att förlora med 6-0, kommenterar IFK Motalas lagkapten Erik Litzén.

Nyförvärvet Jesper Jonsson fick tid på sig att sprätta upp bollen i krysset, 1-0 för VSK i fjärde minuten, och Robin Andersson fick ingen snabb uppvaktning när han gjorde 2-0 i elfte minuten.

– Hur länge ska han få stå där? röt IFK Motalas lagledare Björn Beckne, upprörd på sitt eget försvars passivitet.

Sedan gjorde Magnus Joneby även 3-0 på ett hockeyskott efter att en blå Motalaspelare gjort ett felpass. Eller ett pass som inte någon lagkamrat kunde ta emot i alla fall.

Det gick undan och det var VSK som stod för det konstruktiva. Samtidigt som IFK Motala inte kom till riktigt framåt. Bara någon hörna och något skott utanför skapades.

I andra halvlek kom IFK i en omedelbar attack, men Albin Rohlén sköt inte bättre än att målvakten Henrik Kjellsson kunde rädda. I stället kom 4-0 direkt i anfallet efter genom Joel Engström.

När matchen var avgjord tilläts IFK sticka upp lite och hade både spelchanser och hörnor, men utan att ha den rätta udden framåt. Det duffades på skott och sköts utanför. Det blev ett litet sömnpiller i andra halvlek i en match som spelades 2x30 minuter. IFK pressade på bra, men utan att spräcka nollan. Jonas Enander hade en jättechans på slutet, men missade i avslutet.

VSK ökade i stället till slutliga 6-0 efter två mål till av tremålsskytten Magnus Joneby.

–  Vi bjuder på fem mål, då är det svårt att vinna. Men det är sånt som händer så här års. Vi är inte sämre, det är bara vanan som saknas på stor is. Det går inte att träna hörnor på rink, och i spelet släpper vi inte till så mycket bakåt, kommenterar IFK Motalas tränare Mattias Sjöholm.

IFK Motala spelar nu vidare i Svenska cupen, mot Edsbyn på lördagen klockan 12 och mot Sandviken klockan 17.30. De två bästa från gruppen når semifinal på söndag.

IFK Motalas lag mot Västerås: Jussi Aaltonen - Kasperi Hirvonen, Niklas Ögren, Olle Nordlund, Elias Gillgren, Viktor Hulthammar - Anders Persson, Erik Litzén - Albin Rohlén, Vitaliy Klyushanov - Philip Florén. Bänken: Hugo Lundqvist (mv), Albin Bjerkegren, William Lövstedt, Jonas Enander.

IFK Motala har trogna fans och ett 20-tal supportrar hade bilat till den första matchen i Svenska cupen. Det blev att uppmana laget kämpa på i den tuffa starten.
Karta: Sparbanken Lidköping Arena