Var är folket runt Piratstyrelsen?

Det är idrott som nu pågår i Piraternas styrelserum. Där sitter några eldsjälar och svettas och slits mellan hopp och förtvivlan.

Piraterna är ett lag i spillror, men klubbens styrelse visar imponerande kamplystnad, tycker Jens Bollius efter tisdagens möte.

Piraterna är ett lag i spillror, men klubbens styrelse visar imponerande kamplystnad, tycker Jens Bollius efter tisdagens möte.

Foto: Jens Bollius

Speedway2019-10-22 21:00

Men frågan man ställer sig i kampen för att Motalas största idrottslag ska överleva är ju denna: 

Var är alla andra?

Piraterna är Motalas största idrottslag och har varit det i 15 år. Till och med när klubben dippade ned i allsvenskan 2018 var speedwaylaget största publiklag. Även om Piraterna då tillfälligt passerades i statusligan av bandyn och IFK Motala.

Men speedwayen är det absolut största och ingen annan är i närheten av att kunna locka över 2 000 åskådare till enstaka seriematcher. I min värld är det självklart att de som finns kring ett sådant lag gör allt för att rädda det.

Men var är alla?

Var är förarna som kört för klubben i år? Var är gamla ledare som verkat och var är de nya som ska ta över? Var är supportrarna? Jag har jagat företrädare för Crossbone, som tidigare varit en frisk fläkt, men bara hört på omvägar att supporterklubben inte finns längre. Var är medlemmarna? Piraterna har tidigare haft många och välbesökta medlemsmöten, men när hålls de nu?

Jag har själv bevakat Piraternas alla framgångar och på nära håll upplevt båda klubbens SM-guld 2011 och 2013. Alla som grät glädjetårar då, var är de nu? Och i det fallet tycker jag att det bör tänkas på, både från kommun, företag och invånare: Ni som jublade och slog er för bröstet över det som Piraterna gav Motala då, var är ni nu?

Efter två styrelsemöten nu har jag fått träffa hela Piraternas styrelse. Som en sorts pressträff direkt efteråt. Jag har fått höra deras åsikter och bild i osminkad version. Det har gett respekt från min sida för människor som brinner för sin sak.

Det är respekt att höra Ulf Gunnarsson, medlem av "äldre gardet", berätta om hur det med ideella krafter byggts Sveriges kanske mysigaste speedwayarena. I 20 år har bygget pågått. När det började var Piraterna ett gärdsgårdslag som mötte Korparna i ettan och där förare knappt sladdade i kurvorna.

Jag håller inte med Piratstyrelsen när det sägs att det är lokaltidningens tv-sändningar och tidningens negativa skriverier som ligger bakom krisen. Jag håller inte med alls. Det är inte heller rätt någonstans att Piraterna inte fått något stöd av kommunen. Köpet av arenan 2017 var en gigantisk räddningsoperation.

Däremot imponeras jag av Piratstyrelsens energi att kämpa för Piraternas överlevnad. Ni andra som varit med kring Motalas största lag, slut upp nu. Annars blir ni ihågkomna som medgångssupportrar för alltid.

Jens Bollius imponeras av Piraternas styrelse. Men var är övriga speedwayfolket i Motala?
Jens Bollius imponeras av Piraternas styrelse. Men var är övriga speedwayfolket i Motala?
Karta: Dunteberget Motorstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!