–  Det är ju extra kul när det är på hemmaplan. Då blir man ju extra taggad och kämpar ännu hårdare. För då känns det ju som att det inte bara är för sig själv man vinner. 
 Emil Andersson springer runt i Västers BTK:s bordtennishall samtidigt som han berättar om känslorna inför det stundande Europamästerskapet i Helsingborg som inleds på söndag.
Med en meritlista innehållande både silver från Paralympics och ett VM-guld skulle man kunna tro att EM hamnar lite längre ner i rangordningen. Men att det avgörs i Sverige menar han gör det speciellt.
–  Det kan ju vara första och sista mästerskapet man får uppleva på hemmaplan, säger Andersson. 
Han kliver in i singelspelet i klass 8 på måndag men det är i lagspelet som han på förhand tippas ha den största medaljchansen. Där kliver han upp i klass 9 och bildar lag med klubbkamraten Daniel Gustafsson. 
Duon fick bilda par när Andersson parkamrat från Paralympics och VM, Linus Karlsson, slet av hälsenan i våras.
 – Det är tråkigt att Linus inte kan vara med. Det är ett stort avbräck både för oss och för Sverige. Han tog ju dubbla medaljer i senaste EM, säger Ellerman.

Det nykomponerade paret Andersson/Gustafson visade dock klass direkt när de vann Slovenian open i maj.
– De är ett bra lag och de kommer troligen bli seedade som tvåa i EM. Ser man på de som är med från klubben så är det den stora medaljchansen, säger Västers BTK:s lagledare och tillika den svenska förbundskaptenen Daniel Ellerman. 
De må vara Västers stora medaljhopp under mästerskapet men inte det enda. För i klass tre så har Alexander Öhgren efter en tung period hittat tillbaka till storformen under sommaren  och vunnit bland annat en turnering i Japan. 
– Den form han har visat upp nu på slutet var det länge sedan han hade. Alex bildar ju lag med Jönköpings Viktor Sjökvist och de tog brons på förra EM och de kan mycket väl göra det igen, säger Ellerman. 

På damsidan så har Västers också en riktigt het medaljkandidat. Dock inte för Sverige utan för våra grannar i väst, Norge. 
Nämligen nyförvärvet Aida Dahlen. 
–  Hon är ju regerande Europamästare i Parapingis så hon blir ju en riktigt bra förstärkning för damerna i division ett. Precis vad de behövde när de tog steget upp. I EM kommer hon vara andra-seedad men hon har så klart siktet inställt på att försvara sitt guld, säger Ellerman. 

Artikelbild

| Daniel Ellerman konstaterar att Västers BTK:s spelare har goda medaljchanser i EM: